Prelomové albumy Dana Bártu Illustratosphere a Entropicture vychádzajú v remastrovanej podobe a prvýkrát aj na LP

Renáta Tomášová, Warner Music CZ

Vychádzajú remastrované reedície prvých dvoch albumov Dana Bártu, ktoré nahral so skupinou Illustratosphere. Oba významné tituly sa prvýkrát objavujú aj na vinyle.

Intímny debut Illustratosphere (2000) Dana Bártu so zoskupením vyníkajúcich muzikantov za chrbtom, sa dočkal chvály a ocenenia od hudobných publicistov a predovšetkým od poslucháčov a ovplyvnil novú generáciu českých a slovenských muzikantov. Dobová tlač vyzdvihla nečakanú mieru citu a nežnosti, akú spolu so spoluhráčmi vložil do nahrávky. Prekvapil hlavne jej komorný charakter a väčšina hlasov poukazovala na vyzretosť a ujasnenosť piesní. Album bol ocenený troma cenami Anděl (album, spevák, videoklip). „Byl to porod, to jo, ale myslím, že jsme s klukama věděli a věřili, že se dotýkáme něčeho výjimečného. Bylo to silný období, kdy nás vlastně nic jinýho, než muzika nezajímalo,“ spomína na vznik debutového albumu Dan Bárta.

Album Entropicture (2003) dôstojne nadviazal na svojho predchodcu ukľudňujúcim, hudobne bohatým kompletom skadieb, s dôrazom na jemnú rovnováhu tónov a citov, emócií a rozumu. Doprevádzal ho nezabudnuteľný poetický videoklip k piesni Živý. Mimoriadne výkony všetkých hráčov Illustratosphere sa snúbia tak ako pri debute s Bártovými textami (s občasným prispením súputníka Ota Klempířa) a prenášajú poslucháča do iného sveta. „Museli jsme začít znova, odešel Míra Chyška a přišel Jarda Friedl. V tomhle typu spoluhraní je to vždycky znát. A Robertovo Trio se stalo kapely pevnou součástí, takže jsme se posunuli víc k akustickými nástrojům. Bylo to bezvadný období hledání a nacházení… Dvacet let už to je…,“ dodáva Bárta.

Pôvodne jednorázový projekt Illustratosphere, ventil autorského a hráčskeho pretlaku troch členov hudobnej skupiny J.A.R. – Dan Bárta, Filip Jelínek a Miroslav Chyška, doplnený Triom Roberta Balzara, ktorý vznikol na prelome tisícročia, sa cez viac personálnych zmien ukázal ako mimoriadne životaschopný. Kapela hraje v súčasnosti v zostave Dan Bárta (spev), Filip Jelínek (klávesy), Miroslav Chyška (gitary), Robert Balzar (kontrabas a basová gitara) a Martin Valihora (bicie).

Viac o téme: #danbarta #Entropicture #Illustratosphere #remaster