Z Holandska do Británie a späť domov: Nina Kohout a jej jarné turné

Mimi Gillings a Nina Kohoutová

Po koncertoch v holandskom Groningene a anglickom Brightone sa Nina Kohout vracia po štyroch mesiacoch domov.

Od publika pozostávajúceho z najvýznamnejších delegátov celosvetovej hudobnej scény v prípade holandského showcaseového festivalu Eurosonic a vypredaného koncertu v renomovanom britskom klube Green Door Store, pokračuje mladá talentovaná speváčka koncertami na Slovensku, v Česku a vo Veľkej Británii, kde sa už tretí rok venuje štúdiu hudobnej produkcie. Na jedenástich zastávkach turné vystúpi s okrem kritikmi uznávaného debutového EP Pandemonium aj s novým, opäť prekvapujúco odlišným materiálom.

Počínajúc 12. aprílom v prešovskom klube Wave, Nina predstaví svoj anarchický hudobný svet v doprovode elektroniky a jej otca Petra Kohouta (klarinet) 13. apríla v DKC Veritas v Košiciach. Deň na to vystúpi spolu so slovenskou éterickou hudobníčkou Eniesa v Malom Berlíne v Trnave a úspešný týždeň ukončí v bratislavskom klube Nová Cvernovka, kde jej predkapelou bude talianska kapela Nero Kane.

Nasledujúci aprílový týždeň bude pre zjav alternatívnej hudobnej scény nemenej intenzívny. Po piatkovom koncerte v žilinskom klube Stanica s kapelou Charms Kids & Matus sa Nina presunie do Prahy, kde cez víkend neodohrá jeden, ale rovno dva koncerty. 22. apríla si mladá hudobníčka pre zmenu vyskúša úlohu predskokana, a to jednej z najväčších ženských mien na talianskej hudobnej scéne Carmen Consoli. Výnimočný koncert dvoch výrazných umelkýň sa bude konať v Paláci Akropolis. Aprílovú šnúru Nina Kohout uzavrie v intímnom prostredí pražského klubu Kampus Hybernská, kde ju uvedie kapela Earie. V menej nabitom máji a júni sa Nina okrem troch koncertov vo Veľkej Británii, to konkrétne v Brightone na festivale FAKE ESCAPE (13. mája) a v umeleckom centre ACCA (20. júna) a na Lechlade Festival v Costwolds (28. mája), ešte raz vráti 25. mája do Prahy pri príležitosti účasti na medzinárodnom Liveurope Festival.

Hudobný zážitok, v ktorom Nina svojou zvukovou výpravnosťou vedie neustály rozhovor medzi invazívnym hororom a krehkou čistotou si môžete prísť vypočuť tu:
12.4. – Wave, Prešov (SK)
13.4. – DKC Veritas, Košice (SK
14.4. – Malý Berlín, Trnava (SK
15.4. – Nová Cvernovka, Bratislava (SK)
21.4. – Stanica, Žilina (SK)
22.4. – Palác Akropolis, Praha (CZ)
23.4. – Kampus Hybernská, Praha (CZ)
13.5. – FAKE ESCAPE, Brighton (UK) 
25.5. – Liveurope Festival, Praha (CZ)
28.5. – Lechlade Festival, Costwolds (UK)
20.6. – ACCA, Brighton (UK)

Lístky na turné Niny Kohout si môžete kúpiť tu.


Nina Kohout

Speváčka a skladateľka Nina Kohout má za sebou štúdium na prestížnej londýnskej hudobnej škole The BRIT School, kde pôsobili aj Adele či Amy Winehouse. V roku 2020 získala titul Objav roka na Radio Head Awards a začiatkom minulého roka vydala pod vydavateľstvom Deadred Records debutové EP Pandemonium, ktoré sa stretlo s výbornými ohlasmi nielen od domácich, ale aj zahraničných médií, vrátane britského rádia BBC. Moonlight, jedna z piesní na Nininom EP, bola označená ako Song Of The Day amerického rádia KEXP. Prednedávnom svojimi vystúpeniami otvárala sériu koncertov izraelskej kapely Lola Marsh a taktiež vystúpila na pozvanie prezidentkou Slovenskej republiky pri príležitostí udeľovania štátnych vyznamenaní. Po úspešných posledných mesiacoch, ktoré zahŕňali napríklad účasť na The Great Escape Festivale v Brightone, Ahoi! Pop festivale v Linzi, vystúpenie v Ljubljane, či veľmi úspešný koncert na festivale Pohoda, sa Nina začiatkom roka predstavila na najväčšom európskom showcaseovom festivale Eurosonic, kde vystúpila spolu so sláčikovým kvintetom.

Vo svojej hudbe spája tajomné odtienky starého slovenského folklóru, vážnej hudby a sviežosť inovatívneho trip-hopu. Následne si tak vytvára svoj vlastný nadčasový, občas nekomfortne zvláštny a anarchický hudobný svet, neustále posúvajúc hranice hudobnej poslušnosti.

Viac o téme: #koncerty #ninakohout #turné