NOC S ANDERSENOM – rozprávková noc na podporu čítania detí

Lenka Čechvalová, Koordinátorka Noci s Andersenom na Slovensku

Slovensko sa zapája do medzinárodného podujatia na podporu čítania detí Noc s Andersenom. Osemnásty ročník rozprávkovej noci, pod záštitou ministerky kultúry SR Natálie Milanovej, sa bude konať v piatok 31. 3. 2023. Noc plnú dobrodružstva, kreativity a súťaží zažije bezmála 23 000 detí na viac ako 416 miestach.

Marec, mesiac knihy, zakončia deti obľúbenou netradičnou nocou plnou príbehov medzi regálmi kníh.

Do Noci s Andersenom 2023 sa zapojilo rekordných 416 slovenských verejných a školských knižníc, základných a materských škôl, centier pre deti a rodiny, ale aj rôznych kultúrnych centier vo všetkých regiónoch Slovenska s celkovým počtom 22 731 zúčastnených detí. V porovnaní s predpandemickým obdobím sa počet zapojených detí zdvojnásobil (v roku 2019 nocovalo 10 000 detí v takmer 240 knižniciach a školách).

Prvýkrát sa toto rozprávkové podujatie koná pod záštitou verejného činiteľa na celoštátnej úrovni. „Podujatie Noc s Andersenom už mnoho rokov prostredníctvom neopakovateľných zážitkov šíri lásku k čítaniu a knihám. Vytvára možnosť stretnutí nielen s hrdinami z príbehov, ale aj širokou škálou ľudí, ktorí sa možno v očiach detí stanú čitateľskými hrdinami. Hrdinami, ktorí na vlastnom príklade ukážu deťom krásu knižných príbehov a navedú ich na cestu k stovkám príbehov otvorením knihy”, uviedla Natália Milanová, ministerka kultúry SR.

Spolok slovenských knihovníkov a knižníc koordinuje Noc s Andersenom na Slovensku od roku 2006. Generálnym partnerom podujatia je Vydavateľstvo Slovart, ktoré prihláseným inštitúciám tradične poskytuje knižný dar a knižné ceny do súťaže pre deti. Hlavným mediálnym partnerom podujatia je RTVS – Rádio Regina, ktoré bude v piatok 31. marca 2023 vysielať program so živými reportážami z knižníc.

Digitálna knižnica pre deti KUBO, ktorá prináša prístup k viac ako 1 000 detským knihám bezplatne sprístupní diela H. CH. Andersena a Kristy Bendovej. Stačí si stiahnuť aplikáciu, zaregistrovať sa a môžete čítať kedykoľvek a kdekoľvek.

Podujatie Noc s Andersenom prvýkrát zorganizovali dve knihovníčky Mirka Čápová a Hana Hanáčková v roku 2000 v Knižnici Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherskom Hradišti. Počas 22 rokov sa z pôvodne komorného podujatia stalo úspešné medzinárodné podujatie, do ktorého sa zapájajú knižnice nielen v Českej republike a na Slovensku, ale aj v Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku, Bulharsku, Grécku, Veľkej Británii, Nemecku, Dánsku, Malte, Španielsku, Portugalsku, Švajčiarsku, Francúzsku, Taliansku, či dokonca na Novom Zélande, v Austrálii, USA a Turecku. Slovensko je po Českej republike v poradí druhou krajinou s najvyšším počtom zapojených knižníc. Takmer 86 000 detí na celom svete bude nocovať na viac ako 1700 miestach.

Noc s Andersenom sa koná vždy v piatok s dátumom blížiacim sa ku dňu narodenín dánskeho rozprávkara – Hansa Christiana Andersena (2. 4. 1805 – 4. 8. 1875).

Na počesť jeho narodenia si zároveň pripomíname Medzinárodný deň detskej knihy, ktorý v roku 1967 vyhlásila medzinárodná mimovládna organizácia UNESCO – IBBY (International Board on Books for Young People – Medzinárodná únia pre detskú knihu). Cieľom tohto dňa je upriamiť pozornosť na detské knihy, podnietiť deti k čítaniu a prehlbovať vzťah ku knihám.

Každá knižnica, škola alebo iná inštitúcia pripravuje pre svojich návštevníkov a „nocľažníkov” svoj vlastný originálny program. Spoločným základom sú knižné príbehy a knižní hrdinovia. Nezabudnuteľný zážitok z programu v nočnej, alebo netradičnej knižnici, múzeu alebo škole podporuje u detí pozitívny vzťah k čítaniu i knižniciam. Knižnice navštívia spisovatelia, ilustrátori, primátori, starostovia, hudobníci, majstri ľudových remesiel a ľudia rôznych profesií, aby deťom čítali rozprávky, hrali divadielka.

Deti si prostredníctvom súťaží, hier, tvorivých dielničiek, zážitkových prednášok pripomenú nielen okrúhle výročia spisovateľov a výtvarníkov pripadajúce na tento rok – Krista Bendová, Svetozár Mydlo, ale aj rozprávku H. Ch. Andersena Škaredé káčatko, ktorá vyšla pred 180 rokmi, či dobrodružný román Cesta okolo sveta od Julesa Verna, ktorý vyšiel pred 150 rokmi.

K programu na mnohých miestach už neodmysliteľne patrí aj sadenie stromčekov „rozprávkovníkov“, ktorým deti spoločne želajú bohatú úrodu nových rozprávok a detských kníh.

Nočné čitateľské dobrodružstvo môžu zažiť deti aj doma. Stačí si rodinnú Noc s Andersenom zorganizovať napríklad vo vašej obývačke. Pripravte si knižky, baterky, zahrajte sa hry, ktoré sme pre Vás pripravili v Programovom nápadníku na stránke podujatia.

Na slovenskej webovej stránke Noc s Andersenom nájdu zapojené inštitúcie množstvo inšpiratívneho a podporného metodického materiálu. Verejnosť – rodičia detí nájdu na interaktívnej mape prehľad zapojených inštitúcií vo svojom okolí.

Čítanie kníh v detskom veku rozvíja nielen fantáziu a predstavivosť detí, ale zlepšuje aj ich vyjadrovacie schopnosti a slovnú zásobu. Príbehy v knihách prinášajú deťom vhodné vzory správania a riešenia problémov, ktoré neskôr uplatnia vo svojom živote. Knihy deti učia, vychovávajú, citovo ich obohacujú, rozosmievajú ich, prenikajú celou detskou dušou a z detí tak postupne vychovávajú lepších a vzdelanejších ľudí pre neskorší dospelý svet.

Knihy dnes majú silných konkurentov v počítačových hrách, internete alebo v pasívnom pozeraní televízie. Tie však v deťoch postupne deformujú ich kreativitu a nepodporujú ich vlastnú predstavivosť – to dokážu jedine knihy. V dnešnej technicky vyspelej spoločnosti je výchova detí k čítaniu jedným z najdôležitejších poslaní knižníc na celom svete. Všetci veríme, že aj Nocou s Andersenom prispejeme k motivácii a podnecovaniu detí čítať, navštevovať knižnice a vytvoriť si tak pevný základ pre ďalšie budovanie svojich poznatkov a túžby vzdelávať sa.

Počas uplynulých sedemnástich ročníkov Noci s Andersenom (2006 – 2022) sa podujatia zúčastnilo takmer 139 000 slovenských detí.

Viac o téme: #akcia #čítanie #knižnice #nocsandersenom #podujatie