Prvá upútavka na seriál Svetlo nádeje natočený na motívy inšpiratívneho skutočného príbehu Miep Giesovej

Lenka Tungová, Disney+

Seriál je založený na skutočnom príbehu Miep Giesovej (Bel Powleyová), ktorá bola mladou, bezstarostnou a svojhlavou ženou v časoch, keď sa za názor zabíjalo.

Keď ju počas druhej svetovej vojny Otto Frank (Liev Schreiber) požiadal, či by mu pomohla ukryť jeho rodinu pred nacistami, Miep súhlasila. Nasledujúce dva roky spolu so svojím odvážnym a obetavým manželom Janom (Joe Cole) a niekoľkými ďalšími hrdinami všedného dňa strážili rodiny Frankovcov a van Pelsovcov a Fritze Pfeffera, ktorí sa ukrývali v tajnej prístavbe.

„Keď sme prvýkrát počuli pozoruhodný príbeh Miep Giesovej, boli sme uchvátení a hlboko dojatí. Boli sme tiež presvedčení, že tento limitovaný seriál o hrdinke všedných dní, o ktorej väčšina ľudí na svete nikdy nepočula, potrebuje byť bez váhania spracovaný,“ uviedla Carolyn Bernsteinová, EVP divízie hraných a dokumentárnych filmov National Geographic. „Sme odhodlaní priniesť Svetlo nádeje čo najširšiemu publiku na celom svete a dúfame, že toto ambiciózne uvedenie na viacerých sieťach a streamovacích platformách umožní divákom zamilovať si Miep a inšpirovať sa ňou rovnako, ako inšpirovala nás.“

Seriál Svetlo nádeje je prerozprávaný s modernou citlivosťou, pričom striasa pavučiny histórie a robí z Miepinho príbehu aktuálnu a nadčasovú udalosť, ktorá núti divákov pýtať sa, čo by robili na Miepinom mieste a či by mali odvahu postaviť sa nenávisti. Niektorí sa prizerali, Miep konala.

V seriáli ďalej účinkujú Amira Casarová, ktorá hrá Edith Frankovú, matku Margot a Anny, Billie Boulletová, ktorá stvárňuje Annu Frankovú, Ashley Brookeová, ktorá hrá Anninu staršiu sestru Margot Frankovú, Andy Nyman ako Hermann van Pels, Caroline Catzová ako Auguste van Pelsová, Rudi Goodman ako Peter van Pels a Noah Taylor ako doktor Fritz Pfeffer – postavy, ktoré sa skrývali v prístavbe spolu s rodinou Frankových. Okrem toho si v seriáli zahrala Eleanor Tomlinsonová ako Miepina najlepšia priateľka Tess, úlohy Miepiných spolupracovníkov sa zhostili Sally Messhamová ako Bep Voskuijlová, Ian McElhinney ako Johannes Kleiman a Nicholas Burns ako Victor Kugler. Obsadenie dopĺňa Liza Sadovy ako pani Stoppelmanová, Laurie Kynaston ako Casmir a Sebastian Armesto ako Max Stoppelman.

Seriál Svetlo nádeje produkovali spoločnosti ABC Signature a Keshet Studios pre National Geographic. Výkonní producenti a scenáristi Joan Rater a Tony Phelan (Klinika Grace, Fire Country) pôsobili ako showrunneri a držiteľka ceny DGA a výkonná producentka nominovaná na cenu Emmy Susanna Fogelová (Letuška, Cat Person) režírovala viaceré časti vrátane pilotnej. Výkonnými producentmi sú Peter Traugott a Lisa Roosová za Keshet Studios, Alon Shtruzman za Keshet International a Avi Nir za Keshet Media Group.


National Geographic

Viac o téme: #Disney #dráma #historický #svetlonadeje #životopisný