Uchom po mape s Viťom Chrappom – Kuba: Havana, Guantanamo, Varadero

Viťo Chrappa

Ak by sa nemerala kvalita života podľa HDP, ale podľa šťastia, tak Kuba by suverénne vyhrala.

Neskutočné fluidum, ktoré lieta kdesi vo vzduchu, vás bude sprevádzať po celej ceste. Radosť zo života pocítite, či chcete alebo nechcete a Kuba sa Vám zaručene dostane pod kožu. Ostrov, ktorý bol už kedysi legendou, ostrov, kde život beží naplno aj napriek všetkým vonkajším úskaliam. Vďaka svojej izolácii si uchovala atmosféru menej uponáhľaných dôb, keď sa život skladal z drobných ľudských radostí i veľkých tragédií. Dôb starcov na mori, dôb Ernesta Hemingwaya, ktorý sa do Kuby vášnivo zamiloval. Kuba je ostrov, ktorý zostáva navždy v srdci.

Havana
Kuba je najväčším ostrovom súostrovia Veľké Antily v Karibiku. Hlavný ostrov sa tiahne v dĺžke 1200 km a miestami je široký až 190 km. Väčšinu jeho povrchu zaberajú nížiny. Iba na západe a v strede ostrova sa povrch mierne dvíha do výšky. Snehobiele pláže, tyrkysové more, opálení turisti v tričku s portrétom Che Guevaru, domorodí starci v slamených klobúkoch s neodmysliteľnou Cohibou popíjajúci mojito k tomu všetkému horúca salsa alebo bolero v podaní Buena Vista Social Club aj takto môže vyzerať koktail, čo si namiešate zo svojich kubánskych snov. 

Tabak, údolie Viňales, CIENFUEGOS
Hovorí sa, že najlepší tabak na svete sa pestuje na Kube a najlepšie kubánske plantáže sú v provincii Piñar del Rio. Údolie Viñales je unikátne a najkrajší výhľad na veľké vápencové skaly Mogotes. V týchto skalách sa vytvorili zaujímavé vápencové jaskyne, v ktorých viete obdivovať rôzne tvary vytvorené matkou prírodou.


Uchom po mape – Kuba – Havana, Guantanamo, Varadero

Trinidad, Santiago de Cuba
Trinidad je od roku 1988 zapísané v zoznamoch UNESCO.  Neuveriteľne zbohatol z cukrovej trstiny v zlatom veku Kuby, v 18. a 19. storočí.

Druhé najväčšie mesto Kuby a zároveň prvé hlavné mesto ostrova po tom, ako ho založil španielsky conquistador Diego Velázquez, ktorý sa stal guvernérom ostrova a svoj palác si dal postaviť práve v Santiagu. Hlavné mesto salsy, tanca, zábavy a hudby. Úžasný mix rôznych kultúr, ale hlavne africkej, karibskej, španielskej a francúzskej, toto všetko je Santiago.

Guantanamo, Baracoa, El Yunque
Guantanamo je po celom svete známe vďaka vojenskej základni USA, ktorá sa nachádza v južnej časti zátoky s rovnakým názvom. Na základňu nie je možný ani vstup, ani prehliadky. Američania tam majú vojenské objekty, letisko, prístav, civilné objekty, školu, dovolenkový rezort a pod.

Varadero
Varadero je považované za jednu z najslávnejších a najkrajších pláží sveta. Ideálna teplota, priezračné more, jemný biely piesok, lacný rum. Tento 20 km dlhý a iba 1 km úzky pás pláže je vzdialený približne 2 hodiny od Havany a od pevniny je oddeleným padacím mostom. Do konca 19. storočia bol neobývaný. Neskôr, počas mafiánskeho obdobia Kuby na začiatku 20. storočia tu začali vyrastať prvé vily. Z Varadera sa takto postupom času stalo centrum dovoleniek na ostrove. Okrem pláži a kvalitných hotelov tu nájdete aj diskotéky či nočné bary so živou hudbou…

Sponzorom relácie Uchom po mape s Viťom Chrappom je Cestovná kancelária BUBO – LOVCI ZÁŽITKOV

Viac o téme: #Guantanamo #Havana #Kuba #luborkucera #uchompomape #Varadero #vitochrappa