V Stredisku kultúry na Vajnorskej sa uskutoční druhý ročník knižného festivalu KNÍHFEST 2023

Mgr. Branislav Oprala, PhD., Stredisko kultúry Vajnorská

Ponuka kultúrnych podujatí v bratislavskom Novom Meste sa opäť rozšíri. Do Strediska kultúry na Vajnorskej sa po ročnej prestávke a s bohatým programom vracia podujatie KNÍHFEST – festival naklonený knihám. Tento rok nebudú chýbať známe mená ako Oľga Feldeková, František Kovár či Hana Lasicová. Aj oni prídu porozprávať o svojich knihách.

Ambíciou hlavných organizátorov – Strediska kultúry a mestskej časti Bratislava – Nové Mesto je podporiť slovenskú knižnú scénu, vytvoriť priestor na prezentáciu kníh pôvodných slovenských autorov a v konečnom dôsledku zvýšiť záujmu verejnosti o knihy a čítanie. Lokálny knižný festival KNÍHFEST sa uskutoční v pondelok, 17. apríla od 9.00 v priestoroch Strediska kultúry Bratislava – Nové Mesto na Vajnorskej 21.

Program KNÍHFESTU bude počas dňa prispôsobený rôznym vekovým kategóriám. Dopoludnie od 9.00 hodiny bude patriť deťom z materských a základných škôl. Vystúpi maskot populárnej detskej televízie Jojko – Hugo Sníček, pre deti bude pripravené zážitkové a interaktívne čítanie so spoluorganizátorom podujatia – Novomestskou knižnicou, či beseda s autorkami literatúry pre tínedžerov Katarínou Gulai a Ninou Protušovou. Deti budú mať taktiež možnosť zapojiť sa do tvorivých dielní a pozrieť si predstavenie Divadla Babadlo s názvom Počúvaj ma! venované boju proti násiliu a kyberšikane. Pre staršie deti zo základných skôl budú pripravené zážitkové workshopy spoluorganizátora podujatia, občianskeho združenia Post Bellum. Workshop Školská slávnosť im interkatívnou formou priblíži nebezpečenstvá a nerešpektovanie ľudských práv bývalého režimu. Workshop Rozhodovanie, ktorý sa kvôli veľkému záujmu bude konať v Dome kultúry na Kramároch, zase otvorí témy nútenej migrácie, antisemitizmu či xenofóbie.

Popoludnie od 15.00 hodiny organizátori venovali seniorom, ktorých bude programom sprevádzať moderátorka Bibiana Ondrejková. Pripravená je beseda a autogramiáda s hercom Františkom Kovárom a novinárkou Silviou Lispuchovou, spisovateľkou Marikou Eisler Studeničovou a prozaičkou, scenáristkou a glosátorkou Oľgou Feldekovou. Program doplní hudobné vystúpenie jej dcéry a speváčky Katky Feldekovej a KaFe Band.

Vo večerných hodinách od 17.00 sa návštevníci môžu tešiť na besedu a autogramiádu autorov Emílie Sičákovej-Beblavej a Miroslava Beblavého, s ktorými sa o ich knihách porozpráva literárny publicista Dado Nagy. Literárnu časť večera zakončí beseda s Hanou Lasicovou, ktorou bude autorku sprevádzať novinárka Lucia Čarná. Knihy všetkých zúčastnených autorov bude možné zakúpiť priamo na mieste vďaka partnerovi podujatia kníhkupectvu Panta Rhei.

Bohatý program KNÍHFESTU určeného pre všetkých milovníkov čítania, kníh a literatúry od 19.00 ukončí koncert bratskej dvojice Martina a Mareka Geišbergovcov. Vstup na podujatie bude pre všetkých návštevníkov VOĽNÝ.

Viac o téme: #knihfest2023 #kniznyfestival #strediskokultury #Vajnorská