Slávnostný galavečer Slnko v sieti odvysiela exkluzívne RTVS v priamom prenose

Filip Púchovský, RTVS

Slávnostné odovzdávanie Národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutoční v sále Slovenského rozhlasu už túto sobotu 15. apríla 2023. V priamom prenose ho o 20.30 h odvysiela RTVS na Jednotke.

Moderátorom slávnostného programu bude Branislav “Bruno“ Ciberej. Diváci sa môžu tešiť na množstvo slovenských hereckých hviezd a tiež na špeciálne hudobné vystúpenia, v ktorých sa predstavia Slovenskí symfonici pod vedením Michaely Rózsa Ružičkovej a speváčky Jana Kirschner, Veronika Rabada a Alžbeta „Zea“ Ferencová.

Do dvanásteho ročníka cien Slovenskej filmovej a televíznej akadémie bolo prihlásených 24 hraných, dokumentárnych a animovaných filmov a 5 snímok v kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál. RTVS získala v tomto ročníku najviac nominácií, pričom 16 za film Iva Trajkova Piargy. O prestížne ocenenie Najlepší hraný film zabojuje spolu so snímkami Čierne na bielom koni Rasťa Boroša a Obeť Michala Blaška. O Diváckej cene rozhodla verejnosť, ktorá mohla hlasovať na webovej stránke Slnka v sieti za diela, ktoré vznikli v slovenskej produkcii alebo koprodukcii a boli uvedené počas posledného roka. Ocenenie víťazovi odovzdá generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si tento rok preberie kameraman Ladislav Kraus, ktorý dlhodobo a tvorivo prepája televízne a filmárske prostredie, prináša novátorské riešenia a jeho tvorba pozdvihuje celú slovenskú audiovizuálnu kultúru.

RTVS ako najväčší koproducent filmov na Slovensku je hrdým partnerom Národnej filmovej ceny Slnko v sieti. „Mimoriadne sa teším, že po prvý raz vo svojej histórii budeme priamy prenos vysielať zo sály Slovenského rozhlasu. Máme nominovaných 17 filmových diel čo potvrdzuje, že RTVS ide správnou cestou. Máme nastavené vysoké kritériá a vyberáme si projekty s dôrazom na kvalitu,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

RTVS po skončení galavečera Slnko v sieti odvysiela v premiére jeden z nominovaných filmov, silne emotívny príbeh Svetlonoc režisérky Terezy Nvotovej, ktorý získal ocenenie Zlatého leoparda na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne v sekcii Concorso Cineasti del presente (kinematografia súčasnosti).

Organizátorom národných filmových ocenení Slnko v sieti je Slovenská filmová a televízna akadémia, spoluorganizátormi Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenský filmový ústav. „Najväčší slovenský koproducent filmov RTVS stojí neochvejne už vyše 10 rokov pri národných filmových cenách Slnko v sieti, za čo mu veľmi ďakujeme,“ povedala Wanda Adamík Hrycová, prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

Viac informácií o národných filmových cenách Slnko v sieti nájdete na stránke Slnko v sieti .

Viac o téme: #galavečer #RTVS #slnkovsieti