Uchom po mape s Viťom Chrappom – Keňa, Tanzánia, Zanzibar

Viťo Chrappa

Od druhého najväčšieho kontinentu zeme oddeľuje ten náš iba štrnásť kilometrov dĺžky oceánu. V Afrike sa nachádza celkom päťdesiatštyri suverénnych štátov, tri štáty s obmedzenou ratifikáciou a deväť teritórií.

Voľne žijúce divoké zvieratá, obrovské púšte i pláne saván a ľudia, ktorí tomuto zážitku pridávajú veľkú dávku tepla. V mnohých častiach Afriky sa akoby zastavil čas, ale mnoho miest a urbánnych centier sa v hre s kreativitou začínajú meniť na moderné a vibrujúce miesta. Od tropického po subtropické podnebie, dažďové pralesy v kontraste so suchou krajinou. Afrika sa môže pochváliť i rozmanitosťou svojej fauny, ktorá hrá tými najpestrejšími farbami a druhmi. V tejto epizóde cestovateľskej show Uchom po mape sa bližšie pozrieme na klenoty čiernej Afriky – Keňu, Tanzániu a na záver sa okúpeme v tyrkysovom oceáne na Zanzibare.

Keňa
Najdostupnejšia africká krajina. Safari, špičkové služby, krásne more. Ideálna krajina na prvý dotyk s Afrikou a jej tajomstvami.

Masai Mara – Safari
Masai Mara je skutočný diamant v korune afrických parkov. Otvorená savana, v ktorej sa potulujú stáda antilop, gepardy, levy, kde rastú ostnaté akácie, ktoré zbožňujú žirafy, korytá riek, v ktorých sa kúpu hrochy a krokodíly, modrá obloha, na ktorej sa vznášajú marabu a supy. V Masai Mara máte šancu vidieť všetky vytúžené zvieratá. Tento park je aj súčasťou ekosystému, kde sa odohráva Veľká migrácia. Migruje tu 1,2 milióna pakoní, 500 tisíc zebier a 400 tisíc gaziel.


Uchom po mape – Keňa, Tanzánia, Zanzibar

Národný park Amboseli
Park bol založený v roku 1974 a v roku 1991 bol zapísaný na zoznam UNESCO. Jeho názov pochádza z maasajského výrazu empusel, čo znamená „slané a suché miesto“. Park chráni jedinečný prírodný ekosystém na úpätí najvyššej hory Afriky. Amboseli bolo vždy známe množstvom slonov. Pri obrovskom niekoľkoročnom suchu, ktoré sa skončilo v roku 2009, veľká časť populácie slonov opustila park spolu s ďalšími zvieratami. Dnes sa zvieratá postupne vracajú, život v parku nabieha do svojich pôvodných koľají a safari je tu opäť veľkolepé.

Tanzánia
Spojením Tanganyiky a Zanzibaru vznikla krajina, ktorá ponúka azda najlepšiu dovolenku vo východnej Afrike. Savana v národných parkoch, fantastické safari s odpočinkom na belostných plážach tropického Zanzibaru. Kráter Ngorongoro je ďalším príkladom dokonalosti prírody. Na dne vyhasnutej sopky žije 25 tisíc kusov veľkej zveri a je tu najväčšia koncentrácia šeliem na svete. Je tu takmer isté, že uvidíte levy. Serengeti je asi najznámejší národný park v Afrike. Tu sa odohráva slávna veľká migrácia, kde migruje 1,5 milióna pakoní, 600 tisíc zebier a 400 tisíc gaziel.
Rádio VIVA

Kilimandžáro
Najvyššie pohorie Afriky s vrcholom Uhuru (Kibo) s výškou 5895m. Na túto horu sa dá dostať bez lezeckých schopností a tak je najjednoduchšie schodnou najvyššou horou akéhokoľvek kontinentu.

Zanzibar
Pláže Zanzibaru a jeho hlavný ostrov Unguja je považovaný za perlu Indického oceánu. Koralový ostrov má nádherné biele pláže, jedinečnú swahilskú kultúru a históriu a vynikajúcu kuchyňu, kde sa miešajú miestne koreniny s receptami z Indie, Európy a Arábie.

Stone Town
Jednu dobu bolo hlavným mestom Ománskej ríše. Nachádza sa tu tržnica s ovocím, mäsom a rybami, anglikánsa katedrála, ktorá stojí na mieste posledného trhu s otrokmi vo východnej Afrike a aj pevnosť a sultánsky palác neďaleko prístavu. Neďaleko sa nachádza dom, v ktorom býval aj Farrokh Bulsara, neskôr známy ako leader hudobnej skupiny Queen – Freddie Mercury

Sponzorom relácie Uchom po mape s Viťom Chrappom je Cestovná kancelária BUBO – LOVCI ZÁŽITKOV

Viac o téme: #Afrika #martinkarnis #uchompomape #vitochrappa