Uchom po mape s Viťom Chrappom – Nórsko

Viťo Chrappa

Nórsko má povesť jednej z najkrajších krajín Európy. Ukrýva v sebe neprekonateľnú prírodu, fjordy, kopce, rybárske mestečká aj mestá nabité atmosférou a pohodou.

Určite vás osloví Oslo, ale aj historický Bergen či Tromso ďaleko na severe. Ľudia – moderní konzervatívci a ekológovia so zodpovedným prístupom k životu. A nad tým všetkým sila i láska s okolitou, aj keď drsnou prírodou. Obdivuhodné sú severské tradície a zvyky, ktoré sú odjakživa späté so zemou. Nemusíte do neho preletieť polovicu sveta, práve naopak, čaká na vás za rohom, aby ste ho spoznali a zamilovali si ho.

Oslo
Najnórskejšie mesto sveta, najdlhší fjord a najväčší ľadovec. Najdlhší cestný tunel sveta, najstrmšia cesta Nórska, slávna Cesta trollov. Oba fjordy UNESCO, najzápadnejšie miesta Škandinávie a záver v Oslo, kde sa ozaj dobre žije.

Cesta trolov
Úžasná cesta, ktorej ostré zákruty vám vyrazia dych, a na jej vrchole zažijete jeden z najúchvatnejších výhľadov, aké sa vám v Nórsku naskytnú.


Uchom po mape – Nórsko – Oslo, Fjordy, Bergen

Geiranger, ľadovec Briksdalsbreen, mestečko Maloy
Fjordy boli kedysi korytá riek, ale vďaka ľadovcom sa pretvorili na zátoky s mohutnými a strmými skalnými masívmi, ktoré sa zarezávajú hlboko do vnútrozemia. Krajinu tak fantasticky premenili a za každým rohom je úchvatná prírodná scenéria a meniace sa farby modrej a zelenej. Fjord Geiranger zaradil National Geographic medzi najzachovalejšie prírodné pamiatky UNESCO na svete. Nezabudnuteľná je vyhliadková plavba po fjorde. Najslávnejší ľadovec Nórska Briksdalsbreen sa každým dňom zmenšuje. Ľahká dvojhodinová prechádzka krásnou nórskou prírodou. Pokračujeme na západ, do mestečka MALOY. Návšteva jedného najzápadnejších cípov Nórska, atmosféra konca sveta, nórske ticho. Maják, v ktorom straší. Krásna biela pláž s vodou od trinásť stupňov. Atlantický oceán a vy.

Bergen
Najnórskejšie mesto na svete  učupené medzi siedmimi kopcami. Drevené domy obchodníkov ako svedectvo nemeckej histórie Bergenu (UNESCO), najzachovalejšia stredoveká pevnosť v Nórsku. Na rybom trhu možno ochutnáte výbornú rybiu polievku a odvážnejší aj veľrybu. Kúpite si domov losiu či sobiu salámu? Vláčik vás strmým kopcom vyvezie na prekrásnu vyhliadku, odkiaľ budete mať mesto ako na dlani.

Sponzorom relácie Uchom po mape s Viťom Chrappom je Cestovná kancelária BUBO – LOVCI ZÁŽITKOV

Viac o téme: #jozefzeliznak #Nórsko #uchompomape #vitochrappa