RTVS odvysiela jedinečný cyklus pre deti Dokážeš to!, ktorý vznikol ako spoločný projekt EBU

Filip Púchovský, RTVS

Už v nedeľu 23. apríla odštartuje na obrazovkách RTVS dokumentárny cyklus Dokážeš to! venovaný detským hrdinom, ktorí majú svoj cieľ a dokážu nevídané veci. Ide o projekt organizovaný EBU (Európskou vysielacou úniou), do ktorého sa zapojilo okrem Slovenska ďalších 9 krajín sveta. Prvú epizódu o malej slovenskej sokoliarke Hanke odvysiela RTVS v nedeľu 23. apríla o 8.50 h na Jednotke a následne každú nedeľu o 8.45 h predstaví ďalších detských hrdinov z ostatných krajín.

Začiatkom roka 2022 sa RTVS zapojila do jedinečného medzinárodného projektu organizovaného EBU spolu s ďalšími 9 krajinami (Taliansko, Portugalsko, Škótsko, Slovinsko, Čierna hora, Grécko, Nemecko, Japonsko a Írsko). Cieľom projektu bolo vytvoriť cyklus 10 dokumentárnych filmov o zaujímavých deťoch z každej zúčastnenej krajiny. Spoločnou témou dokumentárneho cyklu je heslo I can do it! (Dokážem to!). Redakcia detskej tvorby RTVS v spolupráci so štúdiom RTVS v Banskej Bystrici vytvorila v rámci cyklu Dokážeš to! dokumentárny film s hlavnou postavou dievčatka Hanky. Príbeh je o dievčati, ktoré sa presťahovalo z Myjavy do Štiavnických baní, aby mohla navštevovať Základnú školu M. Hella, ktorá je špecifická tým, že sa na nej vyučuje sokoliarstvo. Hankina rodina má blízko k prírode a Hankiným cieľom je vychovať si orla od vyliahnutia a naučiť ho lietať pred živým publikom.

„RTVS sa tomuto projektu venovala takmer celý kalendárny rok 2022. Na úlohu režiséra a kameramana sme oslovili tvorcu Petra Pastuchu. V rámci výroby cyklu sme sa zúčastnili spoločných medzinárodných stretnutí, ktorých cieľom bolo spoločne diskutovať o všetkých dieloch cyklu. Prvé stretnutie prebehlo v apríli online formou, v septembri sa konalo osobné stretnutie k hrubému strihu v Podgorici a posledné stretnutie bolo v decembri pri finálnych premietaniach v Ženeve,“ prezradil šéfdramaturg detskej tvorby RTVS Vladimír Balko.

Slovenský dokumentárny film Hanka z cyklu Dokážeš to! zožal v Podgorici veľký úspech, ocenili ho všetky zúčastnené krajiny a aj výkonná producentka medzinárodného projektu Phillis Fermer. Na osobnom stretnutí RTVS ešte väčšmi upevnila vzťahy s EBU, rovnako aj s ostatnými zúčastnenými krajinami. RTVS sa do tohto cyklu zapojila prvýkrát a ako nováčik získala okrem licencie na vysielanie všetkých tohtoročných filmov aj 3 filmy z ostatného cyklu.

Dramaturgiu projektu zastrešili Radoslav Zemančík, Ľubica Bystričanová a Vladimír Balko, o produkciu sa postarali Alena Šperková a Tereza Švantnerová. Celý dokumentárny cyklus Dokážeš to! uvedie RTVS na Jednotke každú nedeľu od 23. apríla o 8.45 h.

RTVS odvysiela všetky krátke dokumentyzo zúčastnených krajín v roku 2022:

Slovensko – Hanka
Hankina rodina sa presťahovala z Myjavy do Štiavnických baní, aby spolu so svojim bratom Kubom mohla navštevovať tunajšiu základnú školu. Je špeciálna tým, že sa na nej vyučuje sokoliarstvo ako povinný predmet. Hanka sa túži stať sokoliarkou a dúfa, že práve jej bude pridelené mláďa orla stepného, ktoré sa nedávno vyliahlo. Jej sen sa stal skutočnosťou. O orla stepného sa stará celý školský rok. Musí ho kŕmiť a naučiť ho všetko potrebné. Hanka v sokoliarni trávi všetok voľný čas. Keď orol podrastie, Hanka ho učí lietať. Čaká ju totiž jej prvé verejné sokoliarske vystúpenie.

Škótsko – Christy Bella sa učí tkať
Christy Bella je malé dievčatko, ktoré žije na izolovanom ostrove v Škótsku. Jej veľkým snom je zachovať tradíciu tradičného škótskeho tkania. Rozhodne sa, že sa naučí tkať na veľkom tkáčskom stroji. Christy Bella je však veľmi nízka a na pedále na stroji nedočiahne nohami. Vymyslí preto nový plán. Za ušetrené peniaze z predaja domácich vajíčok si kúpi menší detský tkací stroj a pustí sa do zachovávania tradícií.

Írsko – Hend – jemensko-írska poetka
Hena chce napísať báseň a predniesť ju pred jej novými priateľmi v Írsku. Túži im rozpovedať o svojom živote a kultúre. Chce sa zbaviť strachu z vystupovania pred ľuďmi. Hena pochádza z Yemenu, odkiaľ spolu s rodinou emigrovala kvôli vojne. Jej otec je básnik a svoje pocity najlepšie dokáže vyjadriť cez poéziu.

Čierna hora – rybár Ognjen
Ognjen je vášnivý mladý rybár. Na svoj vek má s rybolovom veľa skúseností, preto ho do partie berú aj starí skúsení rybári a často sa ho pátajú na jeho názor. Ognjen rozumie moru, prírode a kolobehu života. Jeho snom je uloviť rybu – barakudu. To si však vyžaduje veľa trpezlivosti a odvahy. Barakuda je veľmi vzácna a nedá sa tak ľahko chytiť.

Taliansko – kovboj Thomas
Thomas sa chce stať kovbojom. Jeho obľúbené zviera je krava a v prítomností kráv by najradšej strávil každý voľný okamih. Tento rok má možnosť odísť do hôr s partiou pastierov a stráviť vysoko v kopcoch celý týždeň bez elektriny a mobilu.

Slovinsko – Lan a akrobatické lyžovanie
Lan je mladý slovinský freestylerový lyžiar. Jeho veľkým snom je predviesť náročný trik na dôležitej súťaži. Lan má však aj iné záľuby. Jeho otec je stolár a Lan by sa rád vydal v jeho šľapajach.

Japonsko – Sana a jej vlasové štúdio
Sana žije so svojím bratom a mamou v malej japonskej dedine. Má veľmi blízky vzťah so svojou starou mamou, ktorá prežíva smutné obdobie. Sana sa preto rozhodne, že svojej starej mame vylepší náladu tým, že ju sama ostrihá.

Portugalsko – Karlota – S očami na stopkách
Carlota je mladá motocyklová pretekárka. Má modré vlasy, preto ju všade poznajú pod prezývkou modrá strela. Carlota túži vyhrať súťaž v silnej konkurencii chlapčenských pretekárov.

Nemecko – Charlotte – nádejná herečka
Charlotte sa túži stať herečkou napriek svojmu fyzickému handicapu. Spolu so svojími kamarátkami natočí videovizitku a rozošle ju kastingových agentúr.

Okrem toho ponúkne vo vysielaní aj tri dokumenty zo série, ktorá vznikla v roku 2021:

Škótsko – Aonghas – vo svete bájnych tvorov
Aonghas je mladý škótsky chlapec z malej dedinky, ktorého veľký sen je nájsť chobotnicu.

Japonsko – Hikari – chcem si vypestovať ryžu!
Hikari je mladé dievča z malej japonskej dediny. Jej veľmým snom je vypestovať si doma vlastnú ryžu.

Chorvátsko – Grga – Lietajúci hudobník
Grga je mladý chlapec z Chorvátska, ktorého veľkým snom je lietať na teplovzdušnom balóne.

Viac o téme: #detská #dokazesto #EBU #relácia #RTVS