Uchom po mape s Viťom Chrappom – India, Nepál

Viťo Chrappa

Dovolenka v Nepále nemusí byť len o zdolávaní himalájskych osemtisícoviek. Nepál ponúka oveľa viac. Kathmandú vás vtiahne históriou stredovekých chrámov, úžasným streetfoodom, chaosom bicyklových rikší, pouličných predajcov.

Spaľovanie mŕtvych na posvätnej rieke, tibetská exilová komunita, pamiatky UNESCO. Pokhara s výhľadom na Annapurny, alebo vyskúšate už v Káthmandú vyhliadkový let k Everestu? Potom rafting na himálajskej rieke a safari v národnom parku Chitwan. Na slonoch vyzeráme nosorožce, zeleň, pokoj a krokodíly v rieke. A potom najfascinujúcejšia krajina sveta, kde je poriadkom chaos. To je India. Krajina slávnych maharadžov, po ktorých tu dodnes zostali paláce. Tádž Mahál ako mramorový symbol nehynúcej lásky, ktorá prečkala stáročia. Najväčšie hinduistické chrámy sveta, kde viete na vlastné oči zažiť obetovanie milodarov pre miestne božstvá.

Kathmandu
Fotogenické krivolaké uličky, usmiati Nepálci a celkom iný svet to je KÁTHMANDÚ. Aklimatizácia šokom. Prechádzka kathmandskými uličkami nám napovie, o čom je spoznávanie tohto regiónu. Stupy a chrámy nás zavedú do tajov budhizmu a hinduizmu, ktoré sú tak príznačné pre život miestneho obyvateľstva. Káthmandu bolo kedysi podhorskou dedinkou, dnes nás prekvapí typickým ruchom krivolakých uličiek, kde je chodník cestou a cesta chodníkom. 


Uchom po mape – India, Nepál

Pokhara a Chitwan
Cesta z Káthmandu do Pokhary meria asi dvesto nepálskych kilometrov. Pred tridsiatimi rokmi sa táto cesta dala absolvovať iba poníkmi, alebo byvolím záprahom a trvala 10-12 dní. Je to jediná cesta naprieč touto krajinou. Chitwan (v preklade srdce džungle) je národný park s rozlohou 932 kilometrov štvorcových, kde okrem iného žijú bengálsky tiger, leopard, slon indický, jednorohý nosorožec, dva druhy krokodílov, nespočetné množstvo vtáctva, opice, diviaky, jelene.

India a Varanasi a Agra-Taj Mahal
Človek si myslí, že ten exotický chaos v Kathmandu ho pripraví na všetko. A potom príde Varanasi. India a Nepál majú toľko spoločného a predsa budú úplné rozdielne.
VARANASI je najhinduistickejšie mesto sveta. 330 miliónov bohov. Mesto svetla, mesto boha Šivu, mesto hodvábu. Mesto, ktorým preteká rieka Ganga, a smrť sa tu stáva snom. Desiatky nádherných ghátov. Tisíce kúpajúcich sa veriacich od tých najbohatších, ktorí sa dovezú v luxusných limuzínach až po žobrákov, ktorí nemajú čo jesť. Svitanie a atmosféra, akú môžete zažiť iba TU. SARNATH je jelení park, kde Budha prvýkrát predniesol svoje učenie. Má najstaršie stupy na svete.
AGRA. Indická architektúra v podaní dynastie Mughalovcov tu dosiahla svoj vrchol. Taj Mahal (UNESCO) je vraj najkrajšou stavbou našej planéty. Všetci ho už poznáme z fotografií, dokumentov či literatúry. Vyrovná sa ale niečo pocitu, keď pred ním prvýkrát zastanete naživo?

FATEHPUR SIKRI – JAIPUR
Zlatý indický trojuholník. Úžasné mesto duchov FATEHPUR SIKRI (UNESCO): nádherné mesto Akbara (najväčší panovník Indie pred britskou nadvládou), ktorým budeme prechádzať ako veľkým múzeom. V Agre si možno poviete, že ste už videli to najkrajšie, ale pamiatky Rajastanu sú naozaj neskutočne pôsobivé.
JAIPUR – hlavné mesto púštneho a najpestrofarebnejšieho miesta celej Indie, štátu Rajastan. Jaipur je iný ako všetky ostatné mestá Indie, so širokými ulicami a ružovými fasádami domov, ťavy križujú ulice a ženy nosia najpestrofarebnejšie sárí. Palác vetrov, hvezdáreň Jantar Mantar, asi najkrajšia palácová pevnosť Indie, trhy látok a drahokamov. Jaipur si kvôli množstvu nádherných a výnimočných stavieb a atmosfére bazárových ulíc, ktoré toto ani nie tristo ročné mesto ponúka, zamilujete.

Dílí
Dilli zosobňuje osem historických miest významných pre Indiu. Uvidíme najväčšiu mešitu Indie, rušnú ulicu Chandni Chowk, koreninový trh, zažijeme okúzľujúce náboženstvo sikhizmus pri návšteve gurudvary. Aký je vlastne rozdiel medzi Dílli, Starým Dílli a Novým Dílli? To všetko si môžete vypočuť v našom podcaste.

Sponzorom relácie Uchom po mape s Viťom Chrappom je Cestovná kancelária BUBO – LOVCI ZÁŽITKOV.

Viac o téme: #Inda #jozefzeliznak #Nepál #uchompomape #vitochrappa