Slovenská BANKA LÁSKY je nominovaná na Európske múzeum roka 2021

Katarína Javorská, BANKA LÁSKY

Unikátny zážitkový dom s jediným Trezorom Lásky na svete, ktorý je venovaný Sládkovičovej básni Marína, bol nominovaný na Európske múzeum roka EMYA 2021 (The European Museum of the Year Award). Tento prestížny titul oceňuje najinovatívnejšie prístupy v európskom zážitkovom priemysle.

„Veľmi sa tešíme, že sa sme v celoeurópskej konkurencii inovatívnych múzeí a zážitkových zariadení získali prvú nomináciu pre Slovensko v jeho modernej histórii,” hovorí Igor Brossmann, jeden z dvoch zakladateľov BANKY LÁSKY. Zážitkový dom sa nachádza v úplnom centre Banskej Štiavnici, na mieste, kde Sládkovičova Marína prežila väčšinu svojho života.

Inovatívna zážitková expozícia o Najdlhšej ľúbostnej básni sveta je otvorená už 3 roky a navštívilo ju doteraz viac ako 65 000 ľudí zo všetkých kontinentov. „Hneď po otvorení nás prekvapil veľký záujem svetových médií. O BANKE LÁSKY s jej jediným Trezorom Lásky na svete už hovorili médiá vo viac ako 80 krajinách po celom svete. Aj to nám dodalo odvahu, aby sme sa prihlásili do celoeurópskej súťaže oceňujúcej najinovatívnejšie prístupy v rýchlo sa rozvíjajúcom zážitkovom priemysle,” vysvetľuje Katarína Javorská, PR manažérka BANKY LÁSKY. „Vďaka málo známemu faktu, že Sládkovičova Marína je oficiálne Najdlhšou ľúbostnou básňou sveta, sa nám úspešne darí propagovať tento slovenský klenot po celom svete,“ dodáva.

Nominantov spomedzi všetkých prihlásených vyberala 13-členná porota renomovaných odborníkov z 13 krajín. Každé prihlásené múzeum alebo zážitková expozícia prešlo veľmi prísnymi kritériami hodnotenia. Najdôležitejšou súčasťou hodnotenia bola osobná návšteva člena poroty.

Ján Majsniar, spoluzakladateľ BANKY LÁSKY dodáva: „Múzeám a zážitkovým zariadeniam, ktoré v minulosti boli nominované na titul Európske múzeum roka dramaticky stúpla zahraničná návštevnosť. Pretože sa dostali na celosvetovú mapu Top Inovatívnych Zážitkových atrakcií. Aj u nás v BANKE LÁSKY sme pripravení na výrazný nárast návštevnosti ľudí zo zahraničia. Preto sme pred pár dňami spustili do prevádzky nové špičkové audioguidové zariadenie. Dokáže až v 10-tich svetových jazykoch sprevádzať po celom zážitkovom dome ľudí z celého sveta, ktorí prídu k nám do Banky Lásky zažiť romantiku, dojatie a zimomriavky spojené s veršami Sládkovičovej básne Marína.“ pokračuje Ján Majsniar: „Veľmi rád by som touto cestou poďakoval za rýchlu pomoc od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky. Vďaka finančnej podpore MIRRI sme dokázali v extrémne krátkom čase zrealizovať, v rámci programu Podpora regionálneho rozvoja, projekt Profesionálne sprievodcovské audio zariadenia pre 10 svetových jazykov pre kandidáta na Innovative European Museum of the Year Award 2021.“

V máji 2021 sa dozvieme, či BANKA LÁSKY bude v roku 2021 najinovatívnejším európskym zážitkovým zariadením. Práve vtedy sa totiž uskutoční oficiálna slávnostná ceremónia spojená s vyhlásením víťaza súťaže o titulu Európske múzeum roka 2021.

„Táto výnimočná nominácia je ocenením pre všetkých ľudí v Banskej Štiavnici, ktorí Banke Lásky už od jej vzniku držia palce. Som presvedčená, že nominácia na Európske múzeum roka 2021 prinesie osoh pre celý región, pretože opäť zviditeľní našu milovanú Banskú Štiavnicu vo svete. Tentokrát ako mesto, ktoré zrodilo Najdlhšiu ľúbostnú báseň sveta.“ Dodáva na záver Mgr. Nadežda Babiaková, Primátorka Banskej Štiavnice.

BANKA LÁSKY je fundraisingový projekt neziskovej organizácie Marína a Sládkovič. Jeho cieľmi sú záchrana historického Domu, v ktorom Marína Pischlová prežila väčšinu svojho života a celosvetová popularizácia básne Marína ako Najdlhšej ľúbostnej básne sveta.


Banka Lásky

Viac o téme: #bankalasky #banskastiavnica #dom #europskemuzeumroka2021 #Marína #nominácia #Sládkovič