Dokument „Sme v tom spolu“ hovorí o živote pacientov a zdravotníkov v nemocnici Parc Taulí počas prvej vlny pandémie

Bohuš Mäsiarčik, Top od Mind

Dokumentárny seriál Sme v tom spolu prináša silný a dojemný obraz života v jednej z barcelonských nemocníc počas vrcholiacej koronavírusovej pandémie, ktorý ale zároveň dodáva divákom nádej. Tento nevšedný trojdielny dokument sa zameriava na fyzické a emocionálne výzvy, ktorým pacienti aj zdravotníci čelia nielen v práci, ale aj doma v konfrontácii so svojimi rodinami a blízkymi. Prostredníctvom intímnych príbehov jednotlivých aktérov nám režisér Fèlix Colomer pripomína pozoruhodnú schopnosť človeka ostať láskyplným a láskavým, a to aj za najhorších okolností. 

Seriál Sme v tom spolu sleduje pacientov a zdravotníkov v nemocnici Parc Taulí Hospital počas niekoľkých týždňov od marca do júna 2020, a to v najťažších okamihoch prvej vlny pandémie. Tvorcovia nevnímajú pacientov iba ako čísla a nabádajú divákov stretnutie s tými, ktorých sa pandémia osobne dotkla.

Jedinečné širšie poňatie témy umožňuje tvorcom seriálu Sme v tom spolu zájsť ďalej, opustiť prostredie nemocnice a sprevádzať zdravotníkov aj do ich domovov. Tam zažívajú radosť zo stretnutia so svojimi rodinami a zároveň frustráciu nad pretrvávajúcou prílišnou ľahostajnosťou vonkajšieho sveta. Sme v tom spolu prináša svedectvo o tom, ako sa rodiny pacientov vyrovnávajú s tými najemotívnejšími rozhovormi, videohovormi a s bolestivým lúčením.

„Od začiatku koronavírusovej krízy nás politici a médiá zahlcovali rôznymi dátami. Každý deň 500 úmrtí, 2000 nových prípadov, 300 hospitalizácií na jednotkách intenzívnej starostlivosti, 200 chýbajúcich zdravotníkov v nemocniciach…iba čísla. Cieľom seriálu Sme v tom spolu nie sú čísla. Sú ním ľudia. Tak sa napríklad stretneme s Alfredom a Matildou, párom, ktorý aj po 50 rokoch spája rovnako silná láska ako pri ich prvom stretnutí, budeme svedkami neuveriteľného odhodlania zdravotných sestier Sílvie a Isy a vypočujeme si pacientov, ktorí čelia nevyhnutnému koncu. Všetci títo ľudia sú v tom s nami. Od nich by sme sa mali učiť,” vysvetľuje Fèlix Colomer, tvorca projektu.

Hanka Kastelicová, VP and Executive Producer, Documentaries, HBO Europe o projekte hovorí: „Režisérovi Fèlixovi Colomerovi sa podarilo zachytiť ľudskú krehkosť, ale zároveň odhaliť obrovskú silu lásky, rodiny, profesionálnej a osobnej oddanosti všetkých zdravotníckych pracovníkov v zápase proti neznámemu nepriateľovi. Dokument Sme v tom spolu ponúka hlboký pohľad do najintímnejších chvíľ svojich protagonistov a zostane navždy pripomienkou tohto nezabudnuteľného obdobia.“

Predstavujeme niektorých z aktérov, ktorých v príbehoch stretnete:

Alfredo a Matilde, manželia, ktorí sa chystajú osláviť 50 rokov spoločného života, sa spolu zrazu ocitajú v nemocnici. Sú umiestnení v rovnakej izbe. Krátko potom je Matilde prepustená a musí čakať doma na návrat svojho muža, ktorého zdravotný stav sa zhoršuje.

Vanessa sa vo svojich 34 rokoch stáva pacientkou rovnakej nemocnice, v ktorej pracuje ako zdravotná sestra. Má vážne dýchacie ťažkosti a je veľmi oslabená. Povzbudenie jej prinášajú iba videohovory, počas ktorých môže hovoriť s partnerom a vidieť svojho psa.

Sandra a Noemí sú ošetrovateľky. Na smrť si už zvykli. Ich priateľstvo je to najdôležitejšie, čo v nemocnici majú, dáva im potrebnú silu čeliť obrovskému pracovnému vyťaženiu spojenému s každodenným umieraním…a čeliť nedorozumeniam, s ktorým sa občas stretávajú mimo nemocničného prostredia.


HBO CZSK

SME V TOM SPOLU. PREHĽAD ČASTÍ:

1. časť „Chaos“ – réžia: Fèlix Colomer Vallès
Tvárou v tvár obrovskému náporu spôsobenému ochorením Covid-19 sú zdravotníci bezradní a zdravotné sestry sú odkázané len na seba. Nemocnica Taulí v Sabadelle začína koordinovať svoju činnosť, rozširuje oblasti zdravotnej starostlivosti a vykonáva reorganizáciu personálu: niektoré zdravotné sestry budú vôbec prvýkrát pracovať na jednotke intenzívnej starostlivosti.

2. časť „Nádej“ – réžia: Fèlix Colomer Vallès
Spoločný boj zdravotníkov, pacientov zasiahnutých chorobou Covid-19 a ich rodín vlieva zdravotným sestrám do žíl ešte viac túžby po živote. Niektorým pomáha viera, iným ich blízki. Nie všetkým sa však darí nájsť to, čo hľadajú.

3. časť – réžia: Fèlix Colomer Vallès
Niektorí pacienti opúšťajú jednotky intenzívnej starostlivosti a vracajú sa na oddelenia. Tu sa s námahou rozpamätávajú na sestry, ktoré sa o nich starali, keď boli v kritickom ohrození života, a na ostatných pacientov ležiacich na susedných posteliach. Pociťujú nesmiernu vďačnosť za opätovné stretnutie a rozhodnú sa usporiadať spoločné posedenie s tradičnou paellou.

Premiéra sa uskutoční 7. februára vo všetkých teritóriách, v ktorých spoločnosť HBO Europe pôsobí. Producentmi pre HBO Europe sú spoločnosti El Terrat (The Mediapro Studio) a Forest Film Studios.

Viac o téme: #covid19 #dokument #prvavlnapandemie #SmeVTomSpolu #Taliansko