Janžurová, Svěrák, Lábus, Trojan, Prachař a 30 ďalších osobností českej kultúry vzdávajú hold

Mgr. Adriána Čahojová, SUPRAPHON a. s.

Český herec a hudobník, člen Činohry tamojšieho Národného divadla Igor Orozovič už pred rokom v marci, keď prvýkrát udrela pandémia koronavírusu, zložil pieseň Hippokratova armáda. Prostredníctvom nej ďakoval lekárom a zdravotným sestričkám za ich nasadenie v prvej línii. Jeho óda na lekárov, ktorí sa v texte piesne menia na rytierov odvážne chrániacich naše životy, vznikala len pri klavíri ako spontánna reakcia na vzniknutú situáciu.

V úvode tohto roka sa k piesni vrátil s plánom, že ju nahrá „farebnejšie“ v sprievode kapely a v nápaditom hudobnom aranžmáne. Spojil síly s hudobným skladateľom a producentom Davidom Hlaváčom, ktorý stojí za úspešnými albumami Barbory Polákovej, a spoločne sa pustili do hľadania najlepšej hudobnej „výzbroje“ pre Hippokratovu armádu. „David je plný entuziazmu, a keď sa do niečoho pustí, tak sa už nepustí,“ dodal s úsmevom Orozovič.

David Hlaváč prizval do pražského nahrávacieho štúdia Faust Records hráča na bicie Bady Zbořila, Martina Lehkého s basgitarou a Michala Zpěváka s niekoľkými dychovými nástrojmi. Za klávesami sa striedali Igor a David. Nahrávka vznikla v spolupráci so zvukovým majstrom Derekom Saxenmayerom. „Pôvodne som chcel pieseň nahrať s viacerými spevákmi v štýle We are the world. Ale zistil som, že nie je také jednoduché vybrať, kto by to mal byť. Špecifická pieseň si žiada špecifický prejav. A zrazu som vykríkol: Vladimír Javorský! Môj skvelý kolega z Národného divadla. A bolo to jasné! Tá pieseň si ho sama našla. Navyše mužské dueto nie je veľmi bežné,“ hovorí Igor Orozovič. „Od začiatku som mal radosť, že taký nápad vznikol a že som sa mohol zúčastniť. Igor ma nadchol svojou činorodosťou a zápalom tvoriť už počas prvej vlny pandémie. A navyše som poznal skvelého muzikanta Davida Hlaváča. Vďaka im i všetkým za tento počin a najviac tým, ktorým je určený,“ poznamenal Vladimír Javorský k svojej účasti.

V piesni znejú tiež výrazné zbory v podaní herečiek Národného divadla: Terezy Vilišovej, Pavlíny Štorkovej, Magdalény Borovej, Pavly Beretovej, Veroniky Lazorčákovej a divadelnej lektorky ND a speváčky Zuzany Kráľovej. Prekvapením je hudobné cameo účinkovanie svetoznámeho tenora Štefana Margitu.

Cesta k realizácii vizuálu piesne bola dlhá. Formu videoklipu Igor konzultoval s priateľmi z brandže. „S divadelnou režisérkou Terezou Karpianus sme načrtli obraz neznámeho človeka, ktorý cestou do práce stretáva na ulici slávne osobnosti v najrozličnejších povolaniach. Až na konci sa ukáže, že najväčšou osobnosťou je práve ten ,neznámy‘ – pretože je lekár. Najviac mi potom pomohol režisér klipu Jan Chramosta, ktorý základnej myšlienke dodal reálne kontúry a pripojil množstvo nápadov. Ďakujem filmovému bohu za tú spoluprácu! Honza je osvietený parťák so skvelým tímom – bez nich by klip nevznikol,“ spomína Orozovič.


SUPRAPHON

„Klipom chceme poslať podporu a úsmev všetkým zdravotníkom. A pretože nielen úsmevom je človek živý, chceli sme pracovníkov v prvej línii podporiť i finančne. Nevedel som ako na to. Oslovil som teda kardiológa Petra Neužila zo spolku Sdružení pro srdeční rytmus a vďaka nemu potom riaditeľku Nadace Charty 77 a Konta Bariéry pani Boženu Jirků. Títo dvaja ľudia a tieto dve organizácie nám pomohli celú akciu rozbehnúť. Prostredníctvom verejnej zbierky môžu teraz ľudia prispieť na konto uvedené v titulkoch klipu, a prilepšit tak lekárom v náročných pracovných podmienkach. Na rovnaký účet poputuje i celý výťažok z poplatkov a predaja singla. S tým nám pomáha vydavateľstvo Supraphon,“ vysvetľuje Orozovič benefičnú rovinu projektu.

Finálna podoba klipu vznikala v réžii Jana Chramostu (kreatívna skupina Final_2). Pred kamerou Lubomíra Krupku sa postupne objavuje bezmála štyridsiatka osobností spojených s českou kultúrou. Herci, muzikanti, režiséri, scenáristi, choreograf, riaditeľka divadla či dokonca kúzelník. Všetci svoje role stvárnili bez nároku na honorár s cieľom podporiť charitatívny zámer projektu. Diváci tak spoznajú v dobrosrdečnej poštárke Ivu Janžurovú, v poslíčkovi s pizzou Jiřího Lábusa, v cestujúcom na sever Zdeňka Svěráka, v dievčati s kvetinou Veroniku Khek Kubařovú, v bežcovi choreografa Marka Zelinku a medzi cestujúcimi hromadnou dopravou zase Ivana Trojana, Annu Fialovú, Magdalénu Borovú či kúzelníka Ondřeja Pšeničku. Neodolateľné sú v roliach zametačov hviezdy Dejvického divadla Hynek Čermák a Václav Neužil, zaujme tiež vľúdny vrátnik Thomayerovej nemocnice Petr Čtvrtníček.

„Viem, že veľa lekárov má veľmi blízko ku kultúre, preto som si povedal, že by im tento náš spoločný ,pozdrav‘ mohol urobiť radosť. Prajeme im, aby celú situáciu zvládli a aby sa na to, čo zvládli, nezabudlo! Prial by som si, aby nešlo len o aktuálne gesto, pretože ďakovať lekárom sa má stále. Úplne rovnako by si to zaslúžili i učitelia a ďalšie profesie. Poďme si fandiť navzájom a bude všetkým lepšie,“ uzatvára Igor Orozovič.

 

 

Viac o téme: #herci #hippokratovaarmada #igororozovic #pandémia #pocta #speváci #videoklip #vladimirjavorsky