Ben & Mateo vydali novinku „Swipe up“ v spolupráci s vnukom legendárneho Petra Jandu

Mgr. Adriána Čahojová, SOUL FOR SHOW

Niektorí umelci využívajú nekonečný pandemický lockdown na oddych či dokonca umelecké prestávky, iní naopak chŕlia jeden singel za druhým a vypĺňajú si tak obdobie, kým nemôžu koncertovať… Česká spevácka dvojica Ben a Mateo patrí práve k tej druhej spomínanej skupine. Táto nová popová formácia dokonca počas pandémie vstúpila na hudobnú scénu, takže jedinou cestou, ako sa môže predstaviť fanúšikom, sú zatiaľ iba single a videoklipy.

V týchto dňoch Benedikt Kis (13) a Mateo Klimek (14) predstavujú novinku s názvom Swipe up, ku ktorej nakrútili tiež videoklip. Zaujímavosťou je, že hudbu k novej skladbe chlapcom napísal vnuk českej hudobnej legendy, lídra kapely Olympic Petra Jandu. Novinke sa prvé dni po vydaní darí, za pár dní má už desiatky tisíc vzhliadnutí a na YouTube zbiera pozitívne ohlasy od fanúšikov.

Režisérsku taktovku videoklipu si vzal do rúk hudobný producent a obľúbený český influencer Patrik Dalton, známy pod prezývkou Pjay. Podieľal sa tiež na scenári, hudbe a napísal i text k pesničke. Hudbu mu pomáhal skladať Petr Janda najmladší, vnuk a menovec frontmana kultového Olympiku.

Kameru, strih a grafiku si vzal do parády Jakub Janča a s chalanmi sa počas výroby poriadne vybláznil. Nakrúcalo sa pred green screenom v pražskom štúdiu FZG. Vďaka následnej Jakubovej digitálnej postprodukcii a špeciálnym efektom môžu diváci sledovať, ako Ben a Mateo postupne strácajú pevnú pôdu pod nohami a stávajú sa súčasťou virtuálnej reality. O choreografiu sa postaral tanečník, herec, spevák a rapper Carlos Marcano.


Ben & Mateo

Chalani sa snažia využiť čas v lockdowne naplno a tvoriť koľko sa len dá. Nevýhodu toho, že sa zatiaľ nemôžu fanúšikom predstaviť naživo formou koncertov, premenili na výhodu – zatvorili sa v nahrávacom štúdiu, vymýšľajú nové skladby a dokončujú svoj prvý spoločný album. Popri tom už zároveň trénujú na koncertné turné, ktoré pôvodne plánovali na marec a napokon ho museli presunúť. Po uvoľnení opatrení vyrazia na koncertnú šnúru, ktorá má zatiaľ v zozname zastávky v siedmich českých a moravských mestách – Prahe, Brne, Ostrave, Plzni, Českých Budejoviciach, Liberci a Pardubiciach.

Viac o téme: #Ben & Mateo #novinka #petrjanda #singel #swipeup