Nenechajte si ujsť fantasy maratón diel J. R. R. Tolkiena vrátane životopisnej drámy o jeho dospievaní

Kto by nepoznal J. R. R. Tolkiena, autora svetovo úspešnej série Pán Prsteňov a knihy Hobit? Všetky jeho sfilmované diela si môžete teraz pozrieť na HBO GO. Ako čerešnička na torte vás čaká pohľad do života tohto geniálneho spisovateľa a profesora. 

J. R. R. Tolkien ako prvého napísal Hobbita, detský príbeh o hobitovi Bilbovi Bublíkovi a jeho ceste do Stredozeme. Knižná podoba tohto dobrodružstva vznikla už v roku 1937 a svojho sfilmovania sa dočkala v trilógií Hobit: Neočakávaná cesta (2012), Hobit: Smaugova pustatina (2013) a v záverečnom diele Hobit: Bitka piatich armád (2014).

Na naliehanie svojho priateľa a autora série Narnia, C. S. Lewisa, napísal Tolkien pokračovanie Hobbita, trilógiu Pán Prsteňov (1954 – 1955). Jej napísanie mu trvalo celé desaťročie a napriek tomu, že séria mala byť pokračovaním detského príbehu, jej dej je oveľa temnejší. Môže za to Druhá svetová vojna, ktorú Tolkien prežil. 

Autor bol známy svojou láskou nie len k jazyku, ale aj k mytológií a folklóru, ďalšie dve oblasti, ktoré silno ovplyvnili jeho tvorbu. Samozrejme ani Pán Prsteňov neostal bez povšimnutia filmových géniov a svojej filmovej podoby sa dočkal vo filmoch Pán Prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa (2001), Pán Prsteňov: Dve Veže (2002) a Pán Prsteňov: Návrat Kráľa (2003).

Knižná podoba Stredozeme bola vyhlásená za knihu tisícročia a podmanila si milióny ľudí všetkých vekových kategórií a stala sa jednou z najlepších fantasy vôbec. Filmy samozrejme nezaostali a z 30 nominácií na Oscara získali až 17 sošiek. 

Poďte ešte raz na výpravu s obľúbenými fantasy hrdinami a preneste sa aj životom geniálneho spisovateľa v biografickom filme Tolkien (2019), ktorý vám odomkne doposiaľ nepoznané časti Tolkienovho dospievania v hlavných úlohách s Nicholasom Houltom a Lilly Collins.


SearchlightPictures

Nemusíte čakať, najznámejšiu fantasy sériu nájdete na HBO GO už teraz!

Viac o téme: #Collins #fantasy #go #HBO #Hobbit #Hoult #Lilly #Nicholas #Pán #prsteňov #Stredozem #Tolkien #trilógia