House hit „Insomnia“ od Faithless a jeho cesta k úspechu

Aj vy sa niekedy zamýšľate nad tým, aký príbeh sa ukrýva za známym hitom? Čo predchádzalo jeho úspechu, aká atmosféra panovala pri nahrávaní, a čo bola prvotná inšpirácia k tomu, vôbec napísať takú pieseň? DJ Mag je britský mesačník zaoberajúci sa elektronickou tanečnou hudbou a dídžejmi. Okrem papierovej podoby ich nájdeme aj na Youtube, kam pridávajú rôzne dokumenty a videá s poprednými dídžejmi z celého sveta.

Tentokrát sa s nami podelili o krátky dokument zo série „The Story Of“, v ktorom členka britskej skupiny Faithless, producentka a dídžejka, umeleckým menom Sister Bliss, hovorí o jednej z najpopulárnejších house skladieb vôbec. Ak vám názov piesne – „Insomnia“ nič nehovorí, jej melódiu budete poznať na 100%. Pieseň „Insomnia“ nechýba na žiadnej poriadnej house párty a napriek tomu, že originálna verzia vyšla v roku 1995, stále ju môžeme počuť v setoch niekoľkých mladých dídžejov, ktorí ju zremixovali. Medzi nimi sa nachádza aj Avicii, ktorý pomohol skladbu dostať k väčšiemu publiku.

Sister Bliss začína svoje rozprávanie o tom, ako životný príbeh o viere budhistického rapera Maxi Jazza, jedného z členov, inšpiroval názov skupiny. Následne nám prezradí, že práve jej nespavosť, ktorú v tom období zažívala kvôli posunutému režimu dídžejky sa stala témou ich úspešnej skladby. Rollo k nej napísal text, avšak nikdy neuvažovali nad tým, že by sa z piesne mohol stať komerčný hit. Keď sa ju snažili dostať do rádia boli surovo odbití. Bolo im povedané, že pieseň nie je príťažlivá a nemá poriadny refrén. Neskôr si však ľudia začali pieseň všímať a sami si ju vyžiadali.


DJMag

Ako vidíte, niekedy sa aj z úplne obyčajného nápadu dokáže stať niečo veľkolepé. Nikdy netreba hádzať flintu do žita. Pokiaľ má byť daná vec úspechom, samotný osud to už nejak zariadi.

Viac o téme: #článok #dokument #edm #Faithless #house #Insomnia #sisterbliss