Divadlo aréna prináša kultúru ľuďom do ich domovov – bezplatne zverejní tri predstavenia online

Ing. Ján Lukáč, Divadlo Aréna

Divadlo Aréna sa rozhodlo priniesť kúsok kultúry všetkým milovníkom divadla do ich domovov. Tak ako minulý rok, aj teraz – počas marcového lockdownu, siahlo do svojho archívu a v priebehu nasledujúcich troch týždňov zverejní na svojom YouTube kanáli záznamy troch predstavení. Milovníci divadla si ich budú môcť vychutnať bezplatne online z pohodlia svojho domova.

V období predlžujúcich sa opatrení proti COVID-19 a lockdownu, Divadlo Aréna sprístupní online záznamy troch svojich divadelných predstavení, ktoré sa už nenachádzajú v aktuálnom repertoári divadla.

V priebehu nasledujúcich troch týždňov, vždy v piatok, zverejníme jednu z troch divadelných inscenácií na YouTube kanáli Divadla Aréna. Každá z nich bude verejnosti prístupná počas celého jedného týždňa, t.j. do štvrtka do polnoci. Fanúšikovia divadla si ich tak budú môcť pozrieť bezplatne online z pohodlia svojho domova v ktoromkoľvek čase.

Prvou inscenáciou bude hra Komunizmus, ktorá je súčasťou tzv. Občianskeho cyklu Divadla Aréna. Ďalšie dve inscenácie sú prekvapením a Divadlo Aréna o nich bude svojich fanúšikov informovať prostredníctvom svojej webovej stránky a sociálnych sietí.

Viliam Klimáček: KOMUNIZMUS
Zverejnenie online záznamu predstavenia: 12.03.2021 (piatok) od 00:00 hod. – 18.03.2021 (štvrtok) do 24:00 hod.

Pohľad na obyčajnú rodinu archivára Michala, sledujúceho sivý svet socializmu zo strechy paneláka, snažiaceho zmieriť sa s osudom hrdého človeka, ktorý mal odvahu a nepodľahol lákadlám režimu.

Hra Komunizmus je príbehom rodiny Michala, ktorý prijal spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou a bol poverený sledovať mladú ženu Alenu a jej otca disidenta. Alena sa však neskôr stala jeho manželkou a matkou jeho syna. V deň smrti súdruha Andropova a zároveň v deň svojich narodenín sa má Alena dozvedieť, že jej život je postavený na lži nedozerných rozmerov.

Hru Komunizmus napísal Viliam Klimáček pre Divadlo Aréna na námet Juraja Kukuru. Scénograf Hans Hoffer o texte hry povedal: „Prvé dejstvo môže vyzerať ako komediantská groteska, druhé ako napínavý triler a tretie sa vyznačuje operným pátosom ako antická tragédia“. Pre režiséra Martina Čičváka bola hra podobenstvom, v ktorom komunizmus funguje ako daná okolnosť, ktorá ľudí núti nosiť dve tváre.

Inscenáciou Komunizmus Divadlo Aréna uzavrelo prvú časť tzv. Občianskeho cyklu, ktorá dostala voľný podtitul Totalitná trilógia. Všetky tri hry (Tiso – Dr. Gustáv Husák – Komunizmus) boli pri príležitosti výročia novembra 1989 pozvané na spoločné hosťovanie do Činoherného klubu v Prahe, kde zožali úspech u divákov i českej odbornej kritiky.

S Komunizmom reprezentovalo Divadlo Aréna to najlepšie zo slovenského divadla na festivale Dotyky a spojenia 2009, zúčastnilo sa festivalu Nová dráma 2009 a divadelných prehliadok v Českom Těšíne, Prostějove a medzinárodného festivalu Divadlo európskych regiónov v Hradci Králové.

Divadlo Aréna prináša širokej verejnosti záznam predstavenia bezplatne vďaka láskavému súhlasu tvorcov a hercov inscenácie, ktorým chceme aj touto cestou veľmi pekne poďakovať.

UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že ide o starší záznam predstavenia, prosíme divákov, aby ospravedlnili zhoršenú kvalitu obrazu a zvuku. PREMIÉRA bola: 28. novembra 2008, Divadlo Aréna

TVORCOVIA:
Réžia: Martin Čičvák
Dramaturgia: Martin Kubran
Scéna: Hans Hoffer
Kostýmy: Nina A. Stillmark

ÚČINKUJÚ:
On – Juraj KUKURA
Ona – Vilma CIBULKOVÁ
Syn – Juraj LOJ
Sused – Martin HORŇÁK
Muž – Milan ANTOL

 

 

Viac o téme: #divadloarena #Kominizmus #lockdown #predstaveniaonline #tri