Made You Look ukazuje najväčší podvod s umením alebo umenie podvodu?

Falzifikáty, ktoré sa tvária ako výtvory nadčasových umelcov, visia v múzeách a galériách po celom svete. Je ich viac, ako si ktokoľvek vie predstaviť, aj keď sa skrývajú priamo pred našimi očami. Ale čo ak by ste mali dostatok odvahy a talentu vytvoriť falošné umelecké dielo, tak autentické, ktoré by žiadna živá bytosť nedokázala rozoznať od originálu? Na jednej strane by mohol milovník umenia tento poburujúci akt považovať za drzosť, no zároveň ho môže oceniť oslavným potleskom. Čo alebo kto teda dáva umeniu hodnotu, ak nie jeho pôvodný autor?

Režisér Barry Avrich vytvoril film, ktorý týmto témam dýcha na päty. Netflix prišiel s krimi-dokumentárnou novinkou Made You Look: A True Story of Fake Art, ktorá vám predstaví najväčší úspešný podfuk s maľbami v umeleckom svete. Viac ako 60 sfalšovaných obrazov sa v priebehu 15 rokov predalo za neuveriteľných 80 miliónov dolárov. A to všetko cez jednu z najstarších, najznámejších, ale najmä najdôveryhodnejších galérií umení v New Yorku – Knoedler. Galéria, ktorá je zameraná na najelitnejších zberateľov a dokonca aj múzeá, ako Met a Louvre. Za všetky kontroverzné dražby mala byť zodpovedná vtedajšia kurátorka galérie Knoedler, Ann Freedmanová, ktorá spôsobila rôznorodé reakcie z okolia verejnosti, ale aj z ľudí pôsobiacich v umeleckom svete.

Dokument lákavo prezentuje celé udalosti priamo z úst samotnej kurátorky, rovnako aj renomovaných expertov na umenie a zároveň odhaľuje príčiny a dôvody, prečo a ako dokázali tieto falzifikáty zmiasť a oklamať aj najskúsenejších expertov z brandže. Aj napriek vážnym dôsledkom spomínaných trestných činov, Made You Look nadľahčuje svoj obsah nadneseným humorom, ktorý vyplýva nielen zo skutočných bizarných situácií.


HotDocsFest

Made You Look možno považovať za vítanú zmenu od ostatných pochmúrnejších titulov v žánri, ktoré momentálne zaplavujú streamovacie služby. Ak bažíte po celkom pútavom a dobre podanom príbehu, ktorý sa dá príjemne sledovať a zároveň rozvíja vaše umelecké cítenie, tak Made You Look: A True Story of Fake Art je dostupný k pozretiu na Netflixe od 23. februára 2021.

Viac o téme: #annfreedman #art #artforgery #artfraud #barryavrich #biggestartforgery #crimidocumentary #dokument #dokumentarnyfilm #madeyoulook #madeyoulook-atruestoryoffakeart #madeyoulookatruestoryofafakeart #Netflix #netflixdocumentary #newdocumentary #podvodsumenim #truecrime #truecrimedocumentary #umenie