Mikulášski matičiari predstavili ďalšieho umelca zo svojich radov

Dom Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši

Liptovskomikulášskeho člena Miestneho odboru Matice slovenskej Štefana Packu poznáme ako spisovateľa či človeka pohybujúceho sa v oblasti gastronómie, málokto si ho však spája aj s výtvarným umením. Jeho záľuby predstaví záujemcom tretie video z niekoľko dielneho seriálu, ktorý v čase pretrvávajúcej pandémie koronavírusu pripravuje Dom Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši, aby aspoň na diaľku vniesol do života ľudí kúsok kultúrneho potešenia. Videá postupne zverejňuje na svojom novovytvorenom Youtube kanáli Matica Liptov.

„Takmer celý život som sa venoval hotelierstvu. Okrem toho ale aj literatúre, výtvarnému umeniu a tiež publicistike. Môj vzťah k týmto umeleckým disciplínam pramení z detstva. U nás doma veľa čítali rodičia, starí rodičia a najmä, mal som veľmi dobré učiteľky, ktoré ma v mojich záľubách podporovali,“ vysvetlil Štefan Packa, ktorý za svoju vysokú školu považuje rozhovory, ktoré viedol ako novinár s umelcami v najrôznejších ateliéroch nielen na Slovensku.

Matičiar Štefan Packa vydáva knihy z výtvarnej a gastronomickej oblasti. Do niekoľkých kníh pretavil aj svoj hlboký vzťah ku Tatrám, na základe čoho mu literárni kritici udelili prívlastok básnik Tatier. Mimoriadne úspešná bola publikácia Tatry naše malebné, ktorá vznikla ešte v dobe socializmu v spolupráci s ďalšími umelcami. Kniha vyšla v 110-tisíc kusovom náklade.


Matica Liptov

Z výtvarných techník mu najviac učarovali koláže, občas však vytvorí dielo aj inou technikou, napríklad olejomaľbou alebo akvarelom. „Koláž vzniká jednoducho, treba mať dobré nožnice a lepidlo. Autor však musí mať úžasnú fantáziu a cit pre mieru,“ vysvetlil Packa s tým, že niektoré koláže vytvorí za pár hodín, iné vznikajú aj päť rokov.

V predchádzajúcich dvoch videách predstavili mikulášski matičiari ľudového rezbára Jána Nemca a Ivana Líšku, ktorý sa venuje umeleckému spracovaniu kože. „Keďže nemôžeme organizovať žiadne podujatia, rozhodli sme sa využiť online priestor. Je skutočným zážitkom počúvať príbehy našich matičiarov, náročná je však následná post produkcia, keďže z množstva informácií sa snažíme vybrať to najdôležitejšie. Rovnako to bolo aj pri rozprávaní Štefana Packu, ktorý nám predstavil svoje umelecké záujmy. Natočili sme veľké množstvo materiálu a následný výber toho najzaujímavejšieho sa rodil len veľmi ťažko, keďže celé rozprávanie bolo pútavé a zaujímavé“ povedal podpredseda Matice slovenskej a riaditeľ Domu Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši Marek Nemec. Diváci môžu okrem iného získať aj inšpiráciu na využitie svojho voľného času v tejto neľahkej dobe, prípadne sa zoznámia s osobnosťami regiónu Liptova.

Viac o téme: #akvarel #dommaticeslovenskejvliptovskommikulasi #koláž #Matičiar #olejomalba #stefanpacka