Neobvyklé priateľstvo pod hladinou mora v dokumente ,,My Octopus Teacher“

Mať pri sebe dobrého priateľa nie je nič nezvyčajné. No filmár Craig Foster nadviazal priateľstvo s tvorom, ku ktorému keď si nájdete cestu, uvedomíte si, že ste si v mnohom podobní – chobotnicou.

Film rozpráva dojímavý príbeh o Fosterovi, ktorý sa po rokoch strávených natáčaním najnebezpečnejších zvierat na planéte rozhodol radikálne zmeniť život. Niekoľko rokov sa chodil každý deň potápať do studeného chaluhového lesa neďaleko juhoafrického Kapského mesta, a to bez použitia neoprénu, či potápačskej súpravy.

Postupne začal dokumentovať svoje zážitky až si raz všimol mladú chobotnicu, ktorá ho ihneď zaujala. Fosterovi skrsol nápad – celý rok navštevovať jej brloh a každý deň sledovať jej pohyby dúfajúc, že si dôveru zvieraťa získa. To, čo by nikto nečakal, sa naplnilo. Foster si s ňou naozaj vytvoril priateľský vzťah a stala sa i jeho učiteľkou, ktorá mu ukázala veci, aké nikdy predtým nevidel.


Netflix

Dokument poukazuje na rastúci vzťah Fostera s chobotnicou a tiež ukazuje i to, ako sa chobotnica bráni pred žralokmi. No pri jednom nešťastnom útoku príde o chápadlo, v dôsledku čoho sa ukryje do svojho brlohu čakajúc, až sa jej chápadlo obnoví. Po párení s inou chobotnicou a vyprodukovaní veľkého množstva vajíčok chobotnica prirodzene uhynie a jej telo následne odnáša žralok. V závere Foster opísal vplyv svojich skúseností s chobotnicou na jeho vzťah so synom, ktorý je tiež potápačom.

Tento dojímavý dokument podľa skutočnosti je k dispozícii od roku 2020, môžete si ho pozrieť napríklad na NETFLIXE.

Viac o téme: #chobotnica #Craig #dobrodružný #dokument #Ehrlich #film #Foster #James #my #Octopus #Pippa #priateľstvo #Reed #Teacher