Zappa: Dokumentárna pocta geniálnej rockovej legende Frankovi Zappovi

Zappa je dokumentárne dielo od Alexa Wintera, ktoré sa všestranne dotýka takmer všetkých aspektov života excentrického hudobného génia Franka Zappu. Ide o  zmes mnohých archívnych záberov z jeho života spojených s novými rozhovormi aj s jeho kolegami, ktorí ho po jeho smrti stále milujú a uznávajú. Zábery sú doplnené o tematicky relevantné videoklipy. Hoci by sa dalo očakávať, že dokument bude najmä o Zappovej hudobnej tvorbe, skôr vám priblíži osobnosť talentovaného hudobníka a speváka.

Pre tých, ktorí nikdy nepočuli o Zappovi, tak Frank Vincent Zappa, známy ako Frank Zappa, bol výnimočnou rokovou hviezdou najmä 60. a 70. rokov, keď bol spevákom lídrom americkej rockovej skupiny The Mothers of Invention. Zappa je hudobný samouk, jeho žánre sa dajú len ťažko definovať, keďže veľmi rád v hudbe experimentoval. Vďaka jeho jedinečnej tvorbe, ktorá kolísala niekde medzi rockom, jazzom, avantgardou, klasickou hudbou a inými žánrami, si zaslúžil obdiv obrovského počtu fanúšikov, kritikov, ale aj hudobných kolegov, ako aj známe osobnosti v rockovom svete Jimmy Page či Brian May. Okrem toho že dokázal hrať na viacerých hudobných nástrojoch, písal provokatívne texty, skladal hudobné kompozície a pôsobil aj ako dirigent a producent.

Frank búral klasické konvencie popovej hviezdy minulého storočia, či už svojimi textmi odrážajúcimi odmietavý postoj voči sociálnym a politickým hnutiam, ktoré ho doviedli až na súd alebo tým, že bol zástancom sebavzdelávania a spolupodieľal sa na politickom dianí . Kritizoval organizované náboženstvo a štandardné stereotypné vzdelávanie. Posledný koncert odohral v roku 1991 v Prahe a o dva roky neskôr zomrel na rakovinu prostaty. Aj preto film trvá na tom, aby sme Zappu nevideli zvonku, ale skôr tak, ako sa videl sám – ako smrteľne vážneho a obsedantného estetika, hudobník v čudnom oblečení, človeka, ktorý sa chcel vymámiť z toho, čo považoval za okované hranice biznisu v populárnej hudbe 20. storočia. O jeho genialite svedčí aj množstvo ocenení, ktoré si zaslúžil dokonca aj po jeho smrti, napríklad v roku 1997 získal ocenenie Grammy za celoživotný prínos.


Magnolia Pictures

Zappu  si však môžete pozrieť aj vy, či už ho poznáte či nie, pretože Frankove posolstvá ozaj stoja za divácky zážitok. Zappa sa v kinách objavil už 27. novembra v USA, ale už teraz si ho môžete stiahnuť z viacerých online platforiem, ako sú Google Play, Youtube, iTunes a mnohé ďalšie a vychutnať si toto dielo v pohodlí domova.

Viac o téme: #alexwinter #avantgarda #classicalmusic #frankzappa #huodbník #jazz #jazzmusic #musiccomposer #rock #rockguitarist #rockmusic #rockovahudba #rocksinger #singer #skladateľ #spevák #themothersofinvention #zappa #zappagrammy