Dokument „Collective“ má nomináciu na Oscara v dvoch kategóriách

Bohuš Mäsiarčik, Top of Mind

Dokument sleduje udalosti po požiari v klube Collectiv (Bukurešť) v roku 2015. Investigatívni novinári odkryjú obrovský podvod v rumunskom systéme zdravotnej starostlivosti, pričom odhalia cenu korupcie a nakoniec i cenu pravdy.

V roku 2015 si požiar v klube Colectiv vyžiadal 27 mŕtvych a 180 zranených. Čoskoro však začnú v nemocniciach umierať ďalšie popálené obete na zranenia, ktoré neboli považované za život ohrozujúce. Potom dá jeden z lekárov echo tímu investigatívnych novinárov. Jedno odhalenie strieda druhé, keď začnú novinári odkrývať obrovské podvody v rumunskom systéme zdravotnej starostlivosti. Nový minister zdravotníctva po svojom vymenovaní necháva nahliadnuť pod pokrievku nielen svojho úsilia o reformu skorumpovaného systému, ale aj prekážok, ktorým je nútený čeliť. Dokument Collective, ktorý sleduje novinárov, informátorov, obete požiaru aj vládnych úradníkov, ponúka nekompromisný pohľad na vplyv investigatívnej žurnalistiky v tej najlepšej podobe. K dispozícii je na HBO GO.

„Som nadšená, že sa dokumentu Collective dostalo tohto uznania. S Alexandrom Nanauom v HBO Europe spolupracujeme už dlhšiu dobu – Collective je náš tretí spoločný projekt. Bolo úžasné sledovať profesijný rast, ktorým Alexander v posledných rokoch prechádzal. Dokonale ovládol rozprávačské umenie observačného dokumentu. Je to veľmi pracovitý človek a zároveň perfekcionista s extrémne vysokými etickými štandardami a ja i celý náš tím máme z tohto obrovského úspechu úprimnú radosť. Ešte pred pár rokmi sa nominácia na Oscara pre východoeurópsky film zdala ako nedosiahnuteľný cieľ, preto som rada, že Collective je dôkazom toho, že stojí za to mieriť ku hviezdam.“ – Hanka Kastelicová, producentka dokumentu Collective a VP Documentaries, HBO Europe.


HBO CZSK

„Som naozaj šťastný za Alexandra aj celý tím, ktorý sa podieľal na výrobe tohto dokumentu. Nominácia na Oscara je jednou z najvyšších foriem uznania, akých sa filmu môže dostať, a my všetci vo WarnerMedia sme nesmierne hrdí na to, čoho tento silný a pôsobivý dokument dosiahol.” Antony Root, Head of Original Production, WarnerMedia EMEA.

Viac o téme: #Collectiv #dokumentarny #film #HBOGO #Kolektív #požiar