Tradičný medzinárodný festival BlueFest sa uskutoční v máji v online podobe

Robin Suchánek, PR manažer festivalu BlueFest online

Pretože sa kvôli pandemickej situácii nemôžu konať koncerty s publikom, organizátori tradičných akcií Prague International Bluenights a BlueFest sa tento rok rozhodli tieto projekty spojiť a uskutočniť pod názvom BlueFest online, ktorý bude 6. mája od 19:00 hodin naživo prenášaný na sociálnych sieťach partnerov aj účinkujúcích. Na festivale vystúpi Peter Lipa, Flamengo Reunion Session & Karel Kahovec, Ivan Hlas, Tonya Graves, Dan Bárta a viac ako desiatka ďalších českých i zahraničných hviezd.

„Již jsme nad touto variantou premýšleli vloni, ale nakonec jsme se rozhodli zachovat původní záměr. To ale pramenilo z našeho pocitu vloni v létě, že akce v roce 2021 budou moct probíhat bez omezení. Bohužel jsme se velmi spletli a COVID podcenili,“ hovorí riaditeľ agentúry Liver Music Radim Svatoň.

„BlueFest online bude festival, který má jako hlavní cíl podpořit českou hudební scénu a zároveň potěšit fanoušky kvalitní hudby v této nelehké době. Za sekundární cíle pak považujeme podporu dalších kulturních profesí, které se na festivalu budou podílet, jakož i podporu zahraničních jmen. Cílem je samozřejmě také kulturně obohatit vyprahlou hudební scénu, potěšit nejen bluesové diváky a představit blues širší veřejnosti, “ vysvetľuje Petr Pošvic, ktorý má na starosti produkciu festivalu.

Na medzinárodnom festivale BlueFest online, ktorý bude vysielaný naživo z Lucerna Music Baru 6. mája od 19:00 hodiny, a ktorý sa koná za podpory hlavného mesta Prahy a Ministerstva kultúry ČR, vystúpi z domácej hudebnej scény napríklad Peter Lipa, Flamengo Reunion Session & Karel Kahovec, Ivan Hlas Trio, minus123minut, Tonya Graves, Dan Bárta, Gipsy.cz, The Atavists a veľa ďalších. Zo zahraničných interpretov sa môžu diváci tešiť napríklad na americkú kapelu Southern Avenue, ktorej debutový album sa v americkom rebríčku Billboard Top Blues Albums Chart vyšplhal na 6. miesto a v iTunes Blues Chart na 1. miesto či na britskú kapelu Wille and the Bandits, ktorú BBC Radio 1 uviedlo v prvej desiatke nejlepších kapiel na festivale Glastonbury 2014.

„Jednání ještě stále probíhají i s dalšími interprety, ale primárně se zaměřujeme na zahraniční interprety, kteří měli v rámci našich projektů v roce 2020 či 2021 vystoupit, ale kvůli současné situaci nemohli,“ hovorí Radim Svatoň.

„Letošní festival BlueFest online bude vysílán zdarma na YouTube či také na facebookových stránkách interpretů a partnerů, ale budou-li diváci chtít, budou mít možnost uhradit dobrovolné online vstupné a podpořit tak hudebníky i dělníky kultury, kteří se na akci podílí,“ dodáva produkčný Pošvic.

Už od roku 2001 sa pod hlavičkou projektu Prague International Bluenights koná každoročne séria koncertov špičkových zahraničných hudobníkov, ktorých do pražskej metropoly agentura Liver Music prináša. Na Prague Internatonal Bluenights vystúpili také hviezdy, ako napríklad bývalý gytarista kapely The Rolling Stones Mick Taylor so svojim All Star Blues Band, americký bluesový gytarista, spevák a držiteľ Grammy Johnny Winter, americká speváčka a klávesistka Beth Hart, ktorá spolupracovala napríklad so Slashom či Jeff Beckom, kapela The Grande Mothers, ktorá je zložená z pôvodných členov kapely Franka Zappu, kultovná americká undergroundová skupina The Residents a desiatky ďalších. Koncertná séria Prague International Bluenights sa stala neodlučiteľnou súčasťou pražskej hudobnej scény a za 20 rokov svojej histórie uviedla viac ako stovku koncertov.

Praha do roku 2014 nemala funkčný festival, ktorý by dramaturgicky zasahoval do vôd bluesovej hudby, a tak organizátori založili festival BlueFest, ktorý vznikol zo série Prague International Bluenight ako logické vyústenie dlhodobých aktivít agentúry Liver Music. Zahraničné a tuzemské kapely organizátori vyberajú podľa profesionality a originality svojej tvorby. Kvalitní zahraniční interpréti, z ktorých veľa v Prahe eště nevystupovalo, privážajú na tento festival to najlepšie, čo je možné v súčasnosti v danom žánri zaistiť. V rámci BlueFestu v minulosti vystúpili napríklad Buddy Guy, Keb´ Mo, Kenny Neal, Lil´Ed, Coco Montoya a v minulom roku mal vystúpiť Jeff Beck.

Ďalšie plánované koncerty:
Wille & The Bandits (uk) – 28.4. 2022 – Praha Zasekávák
Walter Trout (us) – 4.2. 2022 – Uherský Brod Blues On The Road
Walter Trout (us) – 2.2. 2022 – Praha – Lucerna Music Bar Prague International Bluenight no.:142
Beth Hart (us) – O2 universum – Prague International Bluenight no.:145
Larkin Poe (us)- 26.5. 2022 – Praha – Lucerna Music Bar Prague International Bluenight no.:144

Viac o téme: #BlueFest #Česko #hudobnyfestival #Lucerna #naživo #online