Dennyiah idú novinkou „Running“ o hľadaní seba samého až pod kožu

Denisa Gajarská

K druhému singlu z debutové albumu Human Aspect predstavujú oficiálny videoklip, ktorý vznikal v priestoroch ortodoxnej židovskej synagógy v Košiciach. Dvojica Dennyiah vlani vydala svoj debutový album Human Aspect, ktorého dokončeniu napomohla aj aktuálna situácia. Po úspešnom hite Kingdom a skladbe Iohan predstavujú Denny a Ľuboš novinku Running aj s videoklipom.

Skladba s mimoriadne pozitívnym nábojom je osobným priznaním speváčky. Pesnička o tom, že pred sebou samým neutečieš, môže pomôcť svojou nefalšovanou úprimnosťou mnohým a nie iba mladým ľuďom. „Text je inšpirovaný fázou v mojom živote, keď som dokázala prijať samú seba takú aká som. Slohy sa venujú turbulentným obdobiam, ktoré sa dajú prirovnať k horskej dráhe. V refréne sa to všetko spája v seba-láske a seba-akceptácii,“ vyznáva sa Denny.

Istou „podprahovou“ informáciou tejto piesne je zápas, ktorým si prechádza v živote azda každý z nás a špeciálne ženy. „Odmalička sme učení ako vyzerá symbol krásy, ako by sme sa mali správať a akí by sme mali byť. Nuž, a keď sa to nestretáva s realitou nášho bežného života, začínajú sa problémy so sebaúctou, ktoré, žiaľ, môžu prerásť v depresie, sebapoškodzovanie a úzkosti, ako to bolo v mojom prípade. Našťastie, našla som vnútorný pokoj a verím, že tú radosť z toho budú cítiť aj všetci poslucháči a fanúšikovia, ktorí si hádam s nami už čoskoro pri pesničke aj zahopkajú na nejakom koncerte,“ s úsmevom dopĺňa speváčka.

Videoklip sa natáčal v priestoroch ortodoxnej židovskej synagógy na zvonárskej v Košiciach. „Celé to miesto dýcha atmosférou mystéria a má svoj vlastný špecifický vibe. Natáčali sme to ešte v auguste minulého roku, keď boli opatrenia omnoho voľnejšie,“ priblížila proces vzniku Denny.

Klip pozostáva z piatich postáv, z ktorých všetky predstavujú iné obdobie života mladej speváčky a každé z nich ju zásadne ovplyvnilo. „Začína sa to detstvom a prechodom do puberty, kedy som zažila prvé ponižovanie kvôli tomu aká som, ako vyzerám, ako sa správam, ako nedostačujem. Druhé obdobie sa venuje stabilite, čo v tomto prípade predstavuje moja najlepšia kamarátka, ktorá so mnou bola pri všetkých týchto obdobiach,“ prezrádza sympatická Košičanka.


Dennyiah

Tretie obdobie sa venuje jej prvej láske, ktorá hoci bola veľmi komplikovaná, tak ju to nasmerovalo stať sa človekom, akým je teraz. „Štvrté obdobie už predstavuje súčasnú Denny, ktorá sa na to všetko zlé, ale i dobré díva a prijíma to,“ doplnila s tým, že v prvom rade je to povzbudzujúca pesnička a má navodiť pocit radosti. Aj preto ju chceli s gitaristom Ľubošom vydať práve teraz na jar, kedy sa všetko prebúdza a príroda je plná života. „Každá postava počas celého deja interaguje s mojou dušou, ktorá levituje vo vzduchu a absorbuje všetky spomínané zážitky. Skladba je jedinečná svojim kontrastom medzi textom, svižnou a pozitívnou hudbou a obrazmi v klipe,“ dokončila myšlienku speváčka.

Scenár k videoklipu i samotné natáčanie realizovali vďaka filmárovi Janovi Varcholovi, ktorý dvojici Dennyiah pomohol túto myšlienku zvizualizovať. „Poďakovanie však patrí tiež nášmu priateľovi Gejzovi Kiššovi ktorý to celé zorganizoval a pomohol uskutočniť. V klipe sa nevyskytujú žiadni profesionálni herci, všetko sú to moji kamaráti, ktorí boli ochotní nám pomôcť. Môjho brata hrá Peter Stredňák, moju prvú lásku hrá Tomson a moju najlepšiu kamarátku, čo aj v reálnom živote je, si zahrala Klára Friedmanova,“ ozrejmila s úsmevom, ktorý k nej neodmysliteľne patrí, Denny.

Running si dvojica produkovala sama, ako väčšina ich pesničiek, je výsledkom improvizácie počas skúšky a nahrávali ju v Kysaku s Lukášom Kreheľom. Na aktuálnom singli sa podieľali aj basgitarista Kevin Scott (spolupráce napr. s FORQ, Fergie), bicie nahral Keith Carlock (Country sieň slávy, spolupráce s John Mayer, Tal Wilkenfield, Sting), mix zvuku mal na starosti Nic Hard a step, ktorý sa ozýva v refrénoch nahrala Dennyina kamarátka Klára Friedmanova. Na stylingu a make-upe sa podieľali šikovné ruky troch žien. O make up sa postarala Denisa Birošová, vlasy speváčka zverila Soni Sedlákovej a styling je dielom Veroniky Varcholovej.

V skratke o skupine:
Srší z nich pozitívna energia, majú obrovský talent, široký úsmev, skvelé pesničky a sú iba dvaja: ONA nespútaný oheň, ktorý vás pohltí nielen výnimočným hlasom. ON zas tichá voda, ten „umiernený“ živel, ktorý JU sprevádza na gitaru – spoločne tento slovenský JING-JANG tvorí kapelu Dennyiah. Denisa Gajarská a Ľuboš Šoltés ju založili v roku 2015. Poznávacím znamením dvojice sú nielen speváčkine kučeravé ryšavé vlasy, ale aj obrovský hlas. Jeho silu predviedla v hudobnej televíznej relácii, v ktorej odznela aj skladba Kingdom. Kapelu môžete sledovať na sociálnych sieťach.

Viac o téme: #denisagajarska #Dennyiah #humanaspect #lubossoltes #ludskypop #novinka #Running #singel