Nová relácia Dedovizeň ukáže príbehy národnostných menšín na Slovensku i krajanov vo svete

Stanislav Čačko, RTVS

Spoznajte tradície, kulinárske zážitky, zvyky a obyčaje priamo na Slovensku od tých, ktorí si svoju dedovizeň priniesli so sebou. Známi i neznámi predstavitelia národnostných menšín pootvoria dvere do svojich životov, odkryjú pútavé príbehy a prinesú nový pohľad na všetko, s čím ich spájajú ich korene. Nová relácia Dedovizeň ukáže menšiny v úplne nových a zaujímavých súvislostiach.

Novou reláciou Dedovizeň budú divákov Jednotky každý pracovný deň od 3. mája sprevádzať vojvodinská Slovenka Svetlana Surová a rumunská Slovenka Adriana Fúriková. „Pri práci na tejto relácii sa stretávam s ľuďmi s podobným, ba až rovnakým osudom ako je ten môj- s rozpolteným srdcom medzi dvomi domovinami a s rovnakými pochybnosťami. To najdôležitejšie ale je, že sa v nej spoločne dopátrame k odpovediam na otázky, ktoré pália naše vnútro,“ hovorí o novej skúsenosti moderátorka Svetlana Surová, narodená v slovenskej komunite v Novom Sade v Srbsku.

V novej relácii RTVS postupne navštívime zástupcov mnohých menšín na Slovensku. Vyspovedáme napríklad Jevgenija Libezňuka, herca a najznámejšieho baču, s ktorým si zaspomíname na jeho rodnú Ukrajinu, navštívime prvú sólistku baletu SND Rominu Kołodziej, ktorá má korene v Poľsku, vyspovedáme aj „rusínskeho Karla Gotta“ Štefana Šteca, ktorý nám okrem iného priblíži aj históriu Rusínov, s herečkou Kamilou Mitrášovou alias Veronkou z filmu Loli paradička sa porozprávame o vzťahoch medzi Rómami a Nerómami, no predstavíme si aj poľské národné jedlo žurek. Chorvátski tamburáši v Čunove predstavia nástroj tamburica, zatancujeme si bulharský tradičný kolový tanec a diváci toho budú môcť vidieť ešte oveľa viac. „RTVS ako verejnoprávny vysielateľ myslí na národnostné menšiny a neustále pre tieto skupiny našich divákov a poslucháčov rozširuje svoje vysielanie. Som rád, že nová relácia Dedovizeň predstaví známe i neznáme osobnosti, ktoré sa k svojej národnosti hrdo hlásia, či už u nás na Slovensku alebo vo svete a ukáže ich pestrý život všetkým Slovákom,“ hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.


RTVSOfficial

Relácia však nebude mapovať len príbehy na Slovensku. Sú miesta, kde si Slováci aj napriek diaľke zachovávajú svoj jazyk, kultúru, tradície, hodnoty aj národné povedomie. Štáb relácie Dedovizeň za nimi vycestuje aj do Maďarska, Srbska, Poľska, Nemecka, Chorvátska či Rumunska, odkiaľ sa divákom prihovorí moderátorka známa aj ako finalistka tretej série šou Zem spieva Adriana Fúriková. „Táto relácia je vyvrcholenie mojej 15-ročnej práce, ktorá sa týka podpory slovenskej komunity v Rumunsku. V minulosti som mala možnosť predstaviť moju komunitu v rámci krátkych rozhovorov v rumunskej televízii, no moderovať v slovenčine celú reláciu pre slovenského diváka je pre mňa nielen záväzkom, ale aj veľkou výzvou,“ priznáva moderátorka Adriana.

Dedovizeň nájdu diváci na obrazovkách Jednotky od 3. mája každý pracovný deň popoludní o 14.00 h. Reláciu si diváci budú môcť pozrieť kedykoľvek aj v archíve na webe RTVS.

Viac o téme: #Dedovizeň #krajania #narodnostnemensiny #rel8cia #RTVS #Slovensko