Divadlo Aréna bezplatne zverejní ďalšie tri predstavenia online

Ing. Ján Lukáč, Divadlo Aréna

Divadlo Aréna, napriek uvoľňujúcim sa opatreniam, chce potešiť fanúšikov divadla. V priebehu nasledujúcich troch týždňov bezplatne zverejní na svojom YouTube kanáli záznamy ďalších troch predstavení.

Aj napriek zlepšujúcej sa situácii a uvoľňujúcim sa opatreniam v súvislosti s koronavírusom Divadlo Aréna sprístupní online záznamy ďalších troch svojich divadelných predstavení, ktoré sa už nenachádzajú v aktuálnom repertoári divadla.

V priebehu nasledujúcich troch týždňov, vždy v piatok, zverejníme jednu z troch divadelných inscenácií na YouTube kanáli Divadla Aréna. Každá z nich bude verejnosti prístupná počas celého jedného týždňa, t.j. do štvrtka do polnoci. Fanúšikovia divadla si ich tak budú môcť pozrieť opäť bezplatne online z pohodlia svojho domova v ktoromkoľvek čase.

Sériu ďalších troch bezplatných predstavení otvorí hra Zem, nasledovať bude majstrovské dielo Henrika Ibsena Rosmersholm a známa slovenská opereta Pod cudzou vlajkou. Odkazy na bezplatné online záznamy predstavení bude Divadlo Aréna priebežne zverejňovať na svojej webovej stránke a sociálnych sieťach.

Divadlo Aréna zároveň pozýva milovníkov kultúry do divadla na svoje májové predstavenia:
17.5.2021 o 18:00 – JÁNOŠÍK – príbeh vraha? (inscenácia z tzv. Občianskeho cyklu Divadla Aréna)
24.5.2021 o 19:00 – NA MOL (komédia s nádychom alkoholu)
30.5.2021 o 16:00 – ZVIERATKÁ NA LETISKU (rozprávka s pesničkami)
Vstupenky na predstavenia je možné zakúpiť v sieti Ticketportal alebo v pokladni Divadla Aréna, ktorá bude otvorená od 10.5.2021, a to počas pracovných dní v čase od 15:00 do 18:00 hodiny a hodinu pred začiatkom predstavenia.

Podrobnejšie informácie k zverejňovaným online záznamom predstavení

Vladimír Hurban Vladimírov: ZEM
Zverejnenie online záznamu predstavenia: 07.05.2021 (piatok) od 00:00 hod. – 13.05.2021 (štvrtok) do 24:00 hod. Link

Príbeh o mladej dievčine Jude, nešťastnej láske a tragickom osude postáv bojujúcich s túžbou po majetkoch a alkohole, v prostredí morálneho rozpadu slovenskej dediny.

Hra Zem vojvodinského Slováka VHV (Vladimír Hurban Vladimírov) nie je bežná „slovenská klasika“. Svojou atmosférou, symbolizmom a vypätými emóciami sa blíži k modernej dráme. Zem je existenčná nutnosť, metafora ľudského života, spojenia s prírodou, nevyhnutného konca i nového začiatku. Smutno-krásna hra o nešťastnej láske a predurčenosti osudov rozdelených podľa majetku sa nás dotýka dodnes.

Na profesionálnom javisku sa inscenácia Zem hrala len raz, pred tridsiatimi siedmimi rokmi. Pre Divadlo Aréna ju v roku 2011 naštudovala slovenská režisérka žijúca v Paríži Mária Záchenská a scénu vytvoril grécky výtvarník Georges Vafias. Tento medzinárodný tím vyložil pôvodnú slovenskú hru svojským, moderným, nie celkom „slovenským“ spôsobom. Inscenácia sa vyznačuje vynikajúcimi hereckými výkonmi všetkých ôsmich aktérov.

TVORCOVIA:
Réžia: Mária Záchenská
Dramaturgia: Zuzana Šajgalíková
Scéna a kostýmy: George Vafias

ÚČINKUJÚ:
Ďuro Botár, bohatý sedliak – Dušan CINKOTA
Jeho chorľavá žena – Vanda TUREKOVÁ
Zuza, ich mladá, zdravá dcéra – Petra VAJDOVÁ
Klinčok, dedinský majster – Peter ŠIMUN
Juda, krásavica, jeho dcéra – Andrea SABOVÁ
Mišo, mládenec – Braňo DEÁK
Gazdiná na priadkach – Judita HANSMAN
Sedliak, jeden z tých úbohých – Štefan RICHTÁRECH

PREMIÉRA: 23. marca 2011, Divadlo Aréna

Henrik Ibsen: ROSMERSHOLM
Zverejnenie online záznamu predstavenia:14.05.2021 (piatok) od 00:00 hod. – 20.05.2021 (štvrtok) do 24:00 hod. Link 

Johannes Rosmer po samovražde svojej manželky žije vo svojom meštianskom sídle (Rosmersholme) s liberálne zmýšľajúcou Rebekkou Westovou. Postupne sa s Rosmerom začína diať (Rebekkiným vplyvom, alebo prirodzene?) vážna premena: vzdáva sa kňazského povolania a napokon i náboženskej viery. Tento fakt vyvolá rozruch v celej spoločnosti a reprezentanti cirkvi a tradičných hodnôt, rovnako ako liberálne hnutie stojace v opozícii, sa usilujú získať Rosmera na svoju stranu. Odhaľovanie minulosti a s ňou spojeného ťaživého pocitu viny sa zlieva so spoločensko-politickým zápasom, do ktorého je Rosmer vťahovaný. Uvedomenie si svojej pozície roztrhnutia medzi starým a novým svetom ho privedie do hraničnej situácie.

V modernom inscenačnom výklade režiséra Rastislava Balleka, ktorého súčasťou je i účinkovanie performerky Slávy Daubnerovej, sa v hlavnej úlohe Johannesa Rosmera predstavuje člen činohry SND Robert Roth.

Dramatická tvorba Henrika Ibsena patrí do zlatého fondu európskej literatúry. Inscenovanie klasického repertoáru je základom pre kultúrne vedomie a kontinuitu spoločnosti. Rosmersholm je považovaný za Ibsenovo majstrovské dielo. Na slovenských javiskách sa ocitol dvakrát: po prvýkrát v roku 1940 a naposledy v roku 2003, v oboch prípadoch na doskách SND. Tretíkrát ho uviedlo v roku 2013 Divadlo Aréna.

TVORCOVIA:
Réžia: Rastislav Ballek
Preklad: Ladislav Obuch
Úprava: Vladimír Strnisko
Dramaturgia: Zuzana Šajgalíková/Martin Kubran
Scéna a kostýmy: Katarína Holková

ÚČINKUJÚ:
Johannes Rosmer – Robert ROTH
Rebekka Westová – Petra VAJDOVÁ
Kroll – Ľubo BUKOVÝ
Peder Mortensgård – Braňo DEÁK, Juraj LOJ
Ulrik Brendel – Martin HRONSKÝ
Pani Helsethová – Natália PUKLUŠOVÁ
Beata – Sláva DAUBNEROVÁ

PREMIÉRA: 5. decembra 2013, Divadlo Aréna

G. Dusík, C. Radványi, O. Kaušitz: POD CUDZOU VLAJKOU
Zverejnenie online záznamu predstavenia: 21.05.2021 (piatok) od 00:00 hod. – 27.05.2021 (štvrtok) do 24:00 hod. Link 

Známa slovenská opereta s nezabudnuteľnými hitmi, odohrávajúca sa aj v exotickom prostredí Indočíny či romantickom Paríži, prináša príbeh lásky so šťastným koncom.

V roku 2007, pri príležitosti nedožitých 100. narodenín Gejzu Dusíka, sa Divadlo Aréna rozhodlo uviesť jeho slávnu operetu Pod cudzou vlajkou. Gejza Dusík napísal dvanásť operiet, viac ako 360 piesní a vyše dvadsať rokov bol jedným z najžiadanejších skladateľov na gramofónovom trhu. Najznámejším interpretom jeho melódií bol František Krištof Veselý, ktorý sa na doskách SND objavil v titulnej role operety Pod cudzou vlajkou. Nové naštudovanie kombinovalo tradičnú predlohu s modernými divadelnými postupmi.

TVORCOVIA:
Réžia: Rastislav Ballek
Dramaturgia: Martin Kubran
Scéna: Marek Hollý
Kostýmy: Eva Kleinová
Hudba: Gejza Dusík
Texty piesní: Oto Kaušitz
Libreto: Celo Radványi
Úprava libreta: Rastislav Ballek, Štefan Fejko, Peter Valo
Choreografia: Jaroslav Moravčík
Hudobné naštudovanie: Kristián Seidmann
Hudobný aranžmán: Juraj Bartoš
Hudobná nahrávka: Bratislava Hot Serenaders

ÚČINKUJÚ:
Ján Holub – Ján KOLENÍK
Madelein – Miroslava PARTLOVÁ
Gaston – Marián LABUDA ml.
Lecrain – Štefan RICHTÁRECH
Heléne – Júlia JAMRIŠKOVÁ
Yvette – Marta POTANČOKOVÁ
Major, čašník – Miloš STANČÍK
Profesor – Karol ČÁLIK
Elizabet, profesorova dcéra – Petra LENÁRTOVÁ

Plukovník – Ivo HELLER
Pière – Přemysl BOUBLÍK
Tekallah Emetério – Rigondeaux PÉREZ
Kasim – Pavol PLEVČÍK
Hrajú a tancujú – Zuzana LACKOVIČOVÁ, Dominik MIČEV, Viktória PAŽITNÁ

PREMIÉRA: 1. apríla 2007, Divadlo Aréna

UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že ide o starší záznam predstavenia, prosíme divákov, aby ospravedlnili zhoršenú kvalitu obrazu a zvuku.

 

Viac o téme: #divadloarena #online #podcudzouvlajkou #predstavenia #Rosmersholm #Zem