Výstava „Portréty ženy“ francúzskej maliarky Marie-Ondine Vidal

Daniela Zelenáková

 

Pri príležitosti svojho opätovného otvorenia predstaví galéria Francúzskeho inštitútu výber z maliarskej tvorby francúzskej výtvarnej umelkyne Marie-Ondine Vidal žijúcej v Bratislave od roku 2005. Vo výstave Portréty ženy maliarka skúma ženskú psyché, aby odhalila všetku jej jemnosť a zmyselnosť. Výstava v galérii Francúzskeho inštitútu bude sprístupnená od 13. mája do 15. júna 2021 i formou virtuálnej prehliadky.

O výstave
Po svojej výstave „Zo zlata a striebra“ z roku 2017, na ktorej s úspechom predstavila i svoju sériu „Znamenia zverokruhu“, sa Marie-Ondine Vidal s radosťou vracia do galérie Francúzskeho inštitútu na Slovensku s výstavou Portréty ženy.

Výstava predstaví obrazy s výraznými témami a technikami, zaujímavé prácou so svetlom a šerosvitom, ktoré dômyselne vyjadrujú rôzne vlastnosti a výrazy tváre, z ktorých sa žena skladá. Vedome alebo nevedome je žena švajčiarskym vreckovým nožíkom emócií a osobnosti. Či už je šibalská, plachá, odvážna alebo oslobodená, žena má v sebe bohatstvo, ktoré je umelkyni Marie-Ondine Vidal bezodnou studňou, z ktorej sa môže inšpirovať a v rozmanitých kompozíciách vyjadriť práve estetizmus a zmyselnosť, ktoré ženskú bytosť utvárajú.

Slovo o autorke
Marie-Ondine Vidal sa narodila a študovala v Paríži. Po absolvovaní parížskej umeleckej školy École Boulle, sa najprv začala profesionálne venovať tancu. Keď v roku 2005 prišla do Bratislavy, rýchlo sa tu integrovala a pokračovala i vo svojom tanečnom povolaní. Vďaka 15-ročnej tanečnej praxi jej oči získali cit pre estetiku a zmyselnosť gestiky tiel a výrazov tvárí.

V roku 2016 sa vrátila k svojim prvým vášňam – maľovaniu a kresleniu – a naučila sa technike zlátenia u výtvarníka a reštaurátora Miroslava Bezáka. Odvtedy sa venuje výtvarnej tvorbe, a to najmä ženským motívom, zdôrazňujúc emócie, osobnosti, ale i zmyselnosť žien. Zošľachtené listami zlata, striebra či medi jej obrazy menia svoje vyznenie so zmenami svetla počas dňa a ich námety sa stávajú o to živšími.

Marie-Ondine Vidal vystavuje pravidelne v Bratislave vo Viedni, v Paríži, v Caen a Deauville a na Slovensku o nej písali v časopisoch „Exclusive“ a „Playboy“ (2019) ako i „Moderné Bývanie“ (2020). Rozhovory s ňou odvysielali rozhlasové stanice Radio Slovaquie Internationale a Rádio Regina.

Viac o téme: #francuzskamaliarka #francuzskyinstitut #marieondinevidal #výstava