The Sparks Brothers: Pozoruhodný dokumentárny portrét kultových pop-rockových ikon

Edgar Wright okrem režírovania nového psychologického hororu Last Night in Soho čoskoro prichádza do kín s jeho dokumentárnym debutom The Sparks Brothers.

Wright režíroval známe filmy, najmä komédie, ako Scott Pilgrim vs. the World alebo Shaun of the Dead, ale aj akčnú kriminálnu drámu Baby Driver či mnohé ďalšie diela. Jeho hudobno-dokumentárna novinka sa objavila tento rok v januári na filmovom festivale Sundance. V The Sparks Borthers chce tentoraz tvorca vzdať hold a vyjadriť náklonnosť ku jeho obľúbenému hudobnému duu Sparks, ktorých od detstva zbožňuje.

The Sparks Brothers nám odhalí bohatú 50-ročnú hudobnú kariéru a vplyv preslávenej pop-rockovej skupiny Sparks bratov Rona a Rusella Maelovcov. Film poukazuje na prierez hudobným životom a počinmi amerického synth-pop dua. Ak ich nepoznáte, tak jedným z nich bol spevák s vlnitými vlasmi s upokojujúcim hlasom a druhý hral na nástrojoch so svojráznym vzhľadom a s fúzikmi chaplinovského typu. Sparks sa stali senzáciou viac v Anglicku ako v USA,  ale aj v Spojených štátoch si chlapci nakoniec vybudovali horlivý kult fanúšikov. Piesne kapely Sparks a obaly albumov majú absurdný štýl, pričom na obaloch albumov boli často ich bláznivé fotografie, kde boli napríklad oblečení ako svadobčania, modelky pred troskami lietadla alebo boli zviazaní a unesení na člne. Napriek tomu, že boli ako hudobníci často podceňovaní, svojím originálnym štýlom a vystupovaním ovplyvnili aj Paula McCartneyho, Toni Basilovú, Flea z Red Hot Chilli Peppers  a tiež svojského „Weird Al“ Yankovica. Je zázrak, že ich dlhoročná kariéra stále pokračuje, stále vypredávajú koncertné sály a udržujú si stály počet fanúšikov, ktorí sa tlačia na ich koncertoch. The Sparks Brothers zahŕňa aj komentáre celebrít, známych hudobníkov a spevákov, ku tejto nezvyčajnej dvojici, ako už spomínaný Flea, Beck, Jack Antonoff, Jason Schwartzman, Neil Gaiman a ďalší.


SPARKS

Samotní bratia zo Sparks dokonca napísali scenár k novému filmovo-muzikálnemu dielu „Annette“, kde sa objavia hudobné skladby Sparks. S ich skladbami a životom sa môžeme bližšie zoznámiť v hudobnom dokumente The Sparks Brothers, ktorý sa objaví zatiaľ v amerických kinách od 18. júna 2021.

Viac o téme: #bratiamaelovci #documentary #dokument #edgarwright #edgarwrightdocumentary #famousmusician #famouspoprockband #hudba #hudobnydokument #maelbrothers #music #musicaldocumentary #musicdocumentary #newdocumentary #newdocumentary2021 #poprockstars #ronandrussellmael #ronandrussellmaels #Sparks #sundance #sundancefilmfestival #thesparkbrothers