Vychádza prvá audiokniha úspešného spisovateľa a režiséra Patrika Hartla

Mgr. Adriána Čahojová, SUPRAPHON a. s.

 

Prvok, Šampón, Tečka a Karel je úspešný román spisovateľa, scenáristu a režiséra Patrika Hartla, ktorého filmová podoba už netrpezlivo čaká na otvorenie kín. Hlavných protagonistov príbehu vo filme stvárnili Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák a Martin Hofmann.

Skrátiť si čakanie na tento dlhoočakávaný film bude teraz možné počúvaním audioknihy, ktorú načítal Martin Hofmann, alias filmový Karel. Prvá audiokniha s dielom Patrika Hartla vznikla v réžii Natálie Deákovej a vychádza v piatok 21. mája 2021 na CD-MP3 i v digitálnych formátoch. Ako bonus audiokniha obsahuje doslov nahovorený autorom a pieseň Dobrá zpráva, ktorú k filmu napísali Roman Holý a Dan Bárta a naspievali Vojtěch Dyk, Matěj Ruppert, Dan Bárta a Vladimir 518.

Prvok, Šampón, Tečka a Karel je príbeh štyroch kamarátov, ktorí sa rozhodnú riešiť svoju krízu stredného veku provokatívnou hrou. Na školskej stretávke 20 rokov po maturite prídu k záveru, že ich životy sú na míle vzdialené od predstáv, ktoré mali na gymnáziu. A tak si spoločne vymyslia úlohy na osvieženie dávnej odvahy a slobodomyseľnosti. Čo je náročnejšie? Vyzliecť sa na verejnosti donaha, alebo hovoriť za každých okolností pravdu?

„Keby mal Karel charakterizovať, aká táto kniha je, pravdepodobne by povedal, že je to výzva – výzva nebáť sa v polčase rozpadu zmeniť a čeliť pohodlnosti. Prvok by asi neváhal pateticky dodať, že je to príbeh o slobode a odvahe, ktorá je k nej potrebná. A tiež o tom, ako milovať – manželky, milenky, matky i dcéry. Tečkovi by to bolo fuk, pretože knihy nečíta. Ale keby zistil, s koľkými ženami sa v tomto príbehu vyspí, možno by ho to zaujalo natoľko, že tento román by si prečítal. A Šampón by hlavne považoval za dôležité, aby sa pri čítaní tejto knižky čitatelia dobre bavili. Pretože podľa neho v nej ide predovšetkým o to, o čom spieval Freddie Mercury: Show must go on,“ uviedol Patrik Hartl.


SUPRAPHON

Herec Martin Hofmann vydanie audioknihy komentoval: „Načítanie kníh je celkom masaker. Veľa času na prípravu, veľa hodín v štúdiu. Je to náročné na koncentráciu, momentálnu kondíciu hlavy a hlasiviek. Snažil som sa prísť na to, kedy je dobré robiť prípravu, ako dlho pred samotným načítaním, akú energiu v štúdiu potrebujem a akú nie, ako vydržať čulý, konkrétny, ako nepresadzovať seba ako interpreta pred knihou samotnou. Vedieť, kedy začínam odpadávať, priznať si, ak mám slabší deň. A nepoľavovať. Dalo mi to celkom zabrať, tak dúfam, že ten výsledok bude v poriadku. A samozrejme, bolo príjemnejšie, že už som po filme mal pred očami konkrétnych živých ľudí. Martina Pechláta, Davida Švehlíka, Hynka Čermáka a ostatných. Niekedy bolo zábavné hrať akoby Čermáka v podaní Hofmanna. Snáď som chalanom veľmi neublížil. Ak áno, nebol to môj zámer.“

Audioknihu Prvok, Šampón, Tečka a Karel vydáva 21. mája 2021 na CD-MP3 a v digitálnych formátoch Supraphon. Producentom filmu je Bontonfilm Studios a love.FRAME, koproducentom je Europeana Production, Česká televízia, Bourdon a innogy. Partnerom filmu je ČSOB. Film vznikol s podporou Plzeňského kraja.

Rovnomenný film natočil sám Patrik Hartl ako režisér a na čitateľov či poslucháčov knihy podľa neho čaká v kine pár prekvapení. Do filmového príbehu totiž hrdinom pripravil oproti románu niekoľko zmien. „Nebavilo by ma robiť film úplne rovnako ako knižku, to by bola nuda,“ smeje sa. „S chuťou som príbeh filmu naládoval tým najlepším z knižky, čo sa do dvoch premietacích hodín vošlo, a ešte som mal šťastie, že nám s dramaturgičkou Ivou Jestřábovou napadlo množstvo nového navyše. Na reakcie divákov sa teším ako malý chlapec.“

Viac o téme: #audiokniha #cdmp3 #film #novinka #Prvok #román #Šampón #teckaakarel