Jeden svet 2021 bude pod Palmou v Novej Cvernovke

Eva Križková, Výkonná riaditeľka Filmového festivalu Jeden svet

Organizátori festivalu Jeden svet opäť dajú divákom príležitosť na osobné stretnutia v dňoch 1. – 4. júna pod Palmou v Novej Cvernovke. Počas štyroch dní bude možné zažiť dokumentárne filmy, ktoré budú sprevádzané diskusiami s domácimi aj zahraničnými hosťami a sprievodnými podujatiami.

Dokument Keď sa minú ryby v slovenskej premiére ukáže, ako spotrebiteľské rozhodnutia Európanov ovplyvňujú životy ľudí v Gambii. Film je dôkazom toho, že naše životy sú v skutočnosti prepojenejšie, ako by sa nám mohlo na prvý pohľad zdať. Príde ho predstaviť režisérka Gosia Juszczak osobne. Pri morskom svete zostane aj film z produkcie Leonarda Di Capria a víťaz Medzinárodného filmového festivalu Sundance – More tieňov. Ten ukazuje odhodlaný boj za záchranu ohrozeného morského druhu – sviňuchy kalifornskej. Dokážeme ako ľudstvo zabrániť úplnému vyhynutiu ďalšieho živočíšneho druhu? Dokument Karavan lásky priblíži život sexuálnych pracovníčok, ktoré do Nemecka odišli za vidinou lepšieho života. Pri ženách zostane aj dokument Hodinová manželka, ktorý humorným spôsobom zobrazuje život prvých moslimských inštalatérok v Jordánsku. Ku každému filmu je naplánovaná diskusia so slovenskými aj zahraničnými hosťami.

Okrem filmov a diskusií je pre divákov v záhrade Novej Cvernovky prichystaný koncert v partnerstve s hudobným festivalom Konvergencie, čítanie z poviedkovej knihy Michala Hvoreckého a každodenné komentované prehliadky výstavy Voľba 2050.world.

Kapacita podujatia je obmedzená, preto je potrebné sa naň registrovať v sekcii Vstupenky. Z dôvodu aktuálnej pandemickej situácie sa registrácia vzťahuje na celý program daného dňa, nie na jednotlivé časti programu. Zároveň je tu možné podporiť Jeden svet dobrovoľným príspevkom, ktorým sa podieľate na organizácii 22. ročníka festivalu Jeden svet, ktorý sa bude konať 5.-11. 11. v bratislavských kinách a online po celom Slovensku.

Podujatie Jeden svet pod Palmou vzniklo v spolupráci s mediálnou iniciatívou Svet medzi riadkami s podporou Európskej únie. Hygienické opatrenia vrátane sedenia sa budú na podujatí odvíjať od aktuálneho COVID automatu.

Viac o téme: #2021 #dokumentarnyfilm #filmovyfestival #jedensvetpodpalmou #novacvernovka