Skupina NEREZ & LUCIA vydáva album CELA a vracia sa tak oblúkom k legendárnemu debutu Masopust

Renáta Tomášová, Warner Music CZ

Skupina NEREZ & LUCIA – Zdeněk Vřešťál, Vít Sázavský a Lucia Šoralová – dnes vydáva svoj druhý štúdiový album Cela, a to na CD, LP a v digitálnej podobe. 

„Stále nemůžu uvěřit tomu, že jsem po více než čtyřiceti letech hraní mohl být u natáčení naší možná úplně nejlepší desky…,“ hovorí producent Zdeněk Vřešťál. „Myslím si, že jsme se v případě nového alba velkým obloukem vrátili do dob vzniku legendární první desky Nerez Masopust.“ Nová kolekcia obsahuje 13 piesní, ktorých autormi sú predovšetkým Lucia Šoralová a Zdeněk Vřešťál. Na vzniku nahrávky má veľký podieľ aj Vít Sázavský, tak ako tomu bolo pri albume Masopust. „Dva hlavní autoři, tři zpěváci a producentská supervize toho třetího“, dodáva Vřešťál.

Album Cela skupiny NEREZ & LUCIA je výnimočný aj svojou pestrosťou. Okrem zmienených autorov sa na albume podieľala slovenská poetka Silvia Kaščáková, ktorá dodala niekoľko textov v slovenčine aj v češtine. Platňu zdobia predovšetkým vokálne výkony troch hlavných protagonistov, ku ktorým sa pridávajú ďalší dvaja speváci – multiinštrumentalista Robert Fischmann a francúzsky kontrabasista Grégorian Brun. Päť sólových spevákov na jednom albume, to tu už dávno nebolo. Spievajú česky, slovensky, francúzsky a španielsky, a to aj náročné zborové party, ktoré vynikajú svojou neuveriteľnou farebnosťou. Celú muzikantskú zostavu dopĺňa ešte akordeonista a saxofonista David Lomič.


Warner Music Gold

Už len zoznam skladieb naznačuje, že album je vzácne vyrovnaný. Po úvodnej titulnej piesni sa predstavujú traja hlavní sólisti. Po nich nasleduje blok štyroch duetov Šoralovej so všetkými spevákmi skupiny. Česko – slovenský duet, slovensko – francúzsky, český… Balada, šansón, pop a folk. Smútok v piesni Ona a zábava v paródii na šansón Chlapeček z plakátu. Platňu uzatvárajú opäť sólové piesne hlavných protagonistov a optimistický hit Naverímboha, v ktorom sa poslucháči dozvedia , čo toto zvláštne slovenské slovo znamená. „Žít a spolu umřít, Nazdařbůh!“

Viac o téme: #album #CD #Cela #digital #LP #NEREZ & LUCIA #novinka