Audible: Silný dokument o mladom talentovanom nepočujúcom športovcovi

V severoamerickom meste Frederick v štáte Maryland sa nachádza jedna neobyčajná škola pre neobyčajných žiakov. Je to stredná škola pre ťažko počujúcich a nepočujúcich. Okrem príkladnej výuky, diverznej komunity a prístupu hrajú študenti v Marylandskej škole pre nepočujúcich aktívne americký futbal. Audible je práve o príbehu jedeného z nich, Amareeho McKenstryho.

V dokumente Audible sledujeme púť stredoškolského futbalistu Amareeho McKenstryho a jeho blízkych priateľov, ktorí zápasia s realitou vo svete počujúcich. V debutovom traileri od Netflixu sú McKenstry a jeho spoluhráči nútení vyrovnať sa s ničivou prehrou, ktorá ukončila ich 42-násobnú sériu víťazstiev. Amaree sa naviac musí vysporiadať aj so tragickou stratou blízkeho priateľa Teddyho Webster. Amareeho každodenný život, jeho pády aj víťazstva sú v dokumente prezentované z jeho osobného pohľadu. To znamená, že dôležitú rolu okrem hovoreného slova bude v Audible zohrávať aj znaková reč a spôsob akým vnímajú svet jeho nepočujúci kamaráti. Na rozdiel od všeobecných faktov o nepočujúcich sa film zameriava na emotívny pohlcujúci, audiovizuálny zážitok. Audible je o Amareem a jeho vzťahoch s blízkymi, športových úspechoch aj problémoch, ktorým musí každodenne čeliť. Na druhej strane je o búraní predsudkov o komunite nepočujúcich a jej zobrazení v skutočnom svetle.


Netflix

Od Audible môžeme očakávať naozaj silný a dojímavý divácky zážitok, nielen o športovom nadaní s pridanou hodnotou, ktorá si naozaj zaslúži byť rozšírená aj medzi bežnými divákmi. Nový dokument Audible od tvorcu Matta Ogensa bol natočený ešte pred pandémiou Covidu-19, a objavil sa aj na kanadskom filmovom festivale Hot Docs. Tento rok už bude športový dokument Audible dostupný na Netflixe od 1.júla 2021.

Viac o téme: #Audible #audibledocumentary #audiblemovie #audiblenetflix #deafcommunity #documentary #dokument #mattogens #netflixaudible #netflixnewmovies #newmovies #newtrailer2021 #šport #športový #sportovydokument #sports #sportsdocumentary