Eiffel: Pravdivý príbeh stavby megalomanského srdca Paríža

Eiffelova veža je dnes majákom francúzskeho umenia a techniky. Od 80. rokov 19. storočia, kedy sa začala stavba tohto železného kolosu, do uskutočnenia Svetovej výstavy v Paríži v roku 1889, to však nebolo ani zďaleka tak. Konštrukcia a pôvod stavby Eiffelovej veže zaujali aj francúzskeho režiséra Martina Bourboulona, ktorý na počesť veľkolepého klenotu Paríža vytvoril pôvabný dramatický film Eiffel.

Eiffel je romantická biografická melodráma, ktorá zachytáva celý príbeh vzniku Eiffelovej veže spod rúk inžinierskeho vizionára Gustava Eiffela. Príbeh sa odohráva v Paríži ku koncu 80. rokov 20. storočia. Zručného Eiffela poverí francúzska vláda, aby vytvoril dych vyrážajúce dielo na Svetovú výstavu v Paríži v roku 1889. Spočiatku chcel Eiffel vybudovať parížske metro. Avšak, jeho plány sa zmenia keď Eiffel stretá záhadnú ženu z jeho minulosti, Adrienne Bourgès. Adrienne bola vášnivou láskou Gustavovho života, ktorá s ním aj otehotnela, plánovali sa aj vziať, no ich cesty sa nakoniec museli rozísť. Po 20 rokoch sa opäť stretnú, ale Adrianne je manželkou politika s významnou mocou nad Eiffelovým plánom postaviť 300-metrovú vežu, ktorá bude dominovať nad obzorom metropoly Paríža. Následne  začína boj Eiffelových rozkazov pri stavbe veže s bankami, slabo platenými robotníkmi, politikmi, predstaviteľmi mesta a obyvateľmi Paríža, ktorým sa nepáči, čo sa im vynára pred očami.


Movie Coverage

Francúzska romantická dráma Eiffel istým spôsobom oslavuje francúzskeho génia v diele bohatom na dobové detaily, s príjemne prepojenými paralelnými príbehmi Eiffelových dvojitých vášní. Film Eiffel otváral začiatkom marca tohto roku 32. ročník festivalu francúzskeho filmu Alliance Francaise. Eiffel sa objaví vo francúzskych kinách od 25. augusta 2021, a teda veríme, že by v podobnom čase mohol prísť aj do našich kín.

Viac o téme: #alliancefrancaisefestival #alliancefrancaisefilmfestival2021 #biografickyfilm #biografickyfilmeiffel #biographygustaveeiffel #biographymovie #dráma #Eiffel #eiffelemmamackey #eiffelmovie #eiffelnewmovie #eiffelovaveza #eiffeltowermovie #emmamackey #emmamackeyeiffel #filmfestivalmovie #France #francuzskyfilm #frenchmovie #gustaveeiffel #martinbourboulon #newfrenchmovies2021 #newmovies2021 #parismovie #romainduris #romainduriseiffel #romantic #romanticdrama #romantickadrama #romantický