Bratislavské zberateľské dni: nulové bankovky aj minca s motívom Covidu

Mgr. Martina Macková, Incheba, a. s.

 

Po prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu sa do bratislavskej Incheby vracajú obľúbené Bratislavské zberateľské dni, ktoré aj v tomto roku ponúknu množstvo zaujímavých exponátov. Exkluzívnym „ťahákom“ bude predaj tzv. nulovej eurosuvenírovej bankovky.

Poštové známky, mince a bankovky, pohľadnice, minerály a polodrahokamy, a množstvo ďalších zaujímavých exponátov, ktoré ocenia nielen amatérski, ale aj profesionálni zberatelia – Bratislavské zberateľské dni, ktoré sa uskutočnia v Inchebe od 18. do 19. júna, prinášajú po prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu opäť bohatý výber vzácnych a zaujímavých zberateľských drobností. Počas dvoch dní sa na najväčšom slovenskom výstavisku zídu zberatelia až z 13 krajín: okrem Slovenska budú mať svoje zastúpenie aj Česko, Estónsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Litva, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, San Maríno a Taliansko.

Exkluzívny predaj nulaeurovej bankovky

Aj vďaka medzinárodnej účasti zberateľov môžu návštevníci na Bratislavských zberateľských dňoch objaviť skutočné skvosty. Jednoznačným „ťahákom“ však bude zrejme opäť exkluzívny predaj tzv. nulaeurovej suvenírovej eurobankovky, ktorý v minulosti zaznamenal obrovský úspech. Tento rok budú v predaji prostredníctvom špeciálnych automatov dva motívy bankovky po 5 000 kusov (Michalská brána a historická budova SND v Bratislave), ktoré sú exkluzívne vyrobené na predaj počas Bratislavských zberateľských dní. Pôvodne sa mali predávať už v roku 2020, ale vzhľadom na pandémiu si museli počkať. Vyrobené však boli vlani, a preto na sebe majú uvedený rok 2020. Novinkou bude navyše lotériový automat, kde si záujemcovia budú môcť za 3 eurá zakúpiť náhodný motív nulaeurovej bankovky. Zamiešané v nich budú aj veľmi žiadané a hodnotné motívy ako napríklad vydanie Karel Gott, Múzeum SNP, Baťovany a mnoho ďalších, ktorých hodnota je oveľa vyššia ako 3 eurá.

Vzácne a zaujímavé mince vrátane pamätnej mince s témou Covid

Bratislavské zberateľské dni prinesú skutočné „lahôdky“. Jednou z nich bude keltská minca typu Biatec razená v prvom storočí pred naším letopočtom na území dnešnej Bratislavy. Keďže uplynulé obdobie bolo pre pandémiu mimoriadne náročné, zo San Marína prichádza jedinečná 10-eurová pamätná minca s témou Covid, ktorá bola vydaná v septembri 2020. Na minci je znázornená zdravotníčka, ktorá podáva pomocnú ruku seniorke, pričom obe majú na tvárach rúška.

Obrovský výber poštových známok

Kto zbiera poštové známky, na Bratislavských zberateľských dňoch nájde širokú ponuku známok najrôznejších emisií a motívov. Zberateľov potešia okrem iného aktuálne vydania známok a vybraný filatelistický tovar za posledné dva roky od Slovenskej pošty. Tá pri tejto príležitosti vydáva aj špeciálny poštový lístok s prítlačou, dve príležitostné poštové pečiatky a tradične aj známku s personalizovaným kupónom venovanú práve Bratislavským zberateľským dňom.

Odborné poradenstvo
Zberatelia budú môcť využiť aj bezplatné odborné poradenstvo a znalecké služby v oblasti zberateľskej činnosti známok, mincí, papierových platidiel, medailérstva, vyznamenaní a rádov, numizmatickej literatúry a zberateľských pomôcok pod záštitou Slovenskej numizmatickej spoločnosti a Zväzu slovenských filatelistov.

Bratislavské zberateľské dni v Inchebe sa uskutočnia v piatok 18. júna v čase od 10:00 do 18:00 a v sobotu 19. júna v čase od 10:00 do 16:00.

Vstup pre návštevníkov je počas oboch dní bezplatný.
Podrobnejšie informácie sú dostupné na webe Incheba.

 

 

 

 

 

Viac o téme: #bankovky #bratislavskezberatelskedni #covid #mince #minerály #pohladnice #polodrahokamy #postoveznamky