Karáskova poézia vyplávala medzi ľudí, zakotví na Korze Zálesie

Mgr. Branislav Zajaček, Seven Trees, s. r. o.

 

Korzo Zálesie bude hostiť multimediálne dielo Samovrava, ktoré vzniklo ako spoločný projekt medzinárodne etablovaného umelca Miloša Karáska, fotografa Michala Zajačka a grafickej dizajnérky Nory Nosterskej. Autori uvedú výstavu na vernisáži vo štvrtok 8. júla 2021 o 18:00 na Korze Zálesie.

Projekt Samovrava pozostáva z niekoľkých rovín – rovnomennej básnickej zbierky a zo sady 12 videí a fotografií. Priamou inšpiráciou bola pre Karáska japonská poézia, konkrétne žáner haiku. „Vzniká tam poloha, ktorá je podobná ako má haiga – spája haiku s obrazovým doprovodom. Vytvorili sme priestor, ktorý umožňuje, aby sa poézia udiala,“ hovorí Miloš Karásek o spoločnom projekte, ktorý označil za posun v tvorbe.

Texty v súlade s citlivými fotografiami a videami Michala Zajačka vytvárajú unikátny celok. Napriek previazanosti pôsobia jednotlivé prvky autonómne a zanechávajú hlbokú emóciu vyvolanú jemnosťou diela s odkazom na krásu a pominuteľnosť života.

Poézia je všade, aj tam, kde ju nečakáte

Zmyslom celého projektu je pokus o návrat poézie do bežného života – tam, kde sa dnes s poéziou nestretávame a nečakáme ju. Dielo bude inštalované na móle Korza Zálesie, ktoré sa nachádza v pravotočivom meandri Malého Dunaja v obci Zálesie neďaleko Bratislavy.

Spoločný multimediálny projekt Samovrava bol prvýkrát inštalovaný v apríli v Galérii Martina Martinčeka v Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave. Jeho súčasťou boli od polovice mája aj citylighty v uliciach hlavného mesta. Poézia sa tak dostala skutočne medzi ľudí – tých, ktorí čakali na MHD alebo prechádzali rušným mestom. Bola k nim bližšie ako kedykoľvek predtým. Výstava na Korze Zálesie potrvá do konca septembra.

„Na Korze Zálesie aktuálne vzniká Kultúrno-ekologické centrum, je nám preto cťou, že jedným z prvých umeleckých projektov, ktorý máme možnosť hostiť je práve Samovrava. Zároveň máme česť hostiť umelca Miloša Karáska,“ hovorí Nikola Žišková z Občianskeho združenia Naše Zálesíčko, ktoré výstavu na Korze Zálesie zastrešuje. Prvou lastovičkou vznikajúceho centra bola inštalácia Kŕdeľ na Korze, ktorá vznikla ako komunitný projekt v spolupráci s Materskou školou v Zálesí.


Milos Karasek

Mólo na Korze Zálesie získalo v roku 2020 prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR 2020 v kategórii Exteriér.

Korzo Zálesie sa nachádza v chránenej oblasti Natura 2000. Odporúča sa pešia doprava, doprava bicyklom, prímestská autobusová doprava (zastávka Korzo Zálesie v Zálesí), alebo kombinovaná doprava vlakom a autobusom (na vlakovú stanicu do Ivanky pri Dunaji a z Ivanky pri Dunaji autobusom do Zálesia).

 

Viac o téme: #korzozalesie #michalzajacek #miloskarasek #noranosterska #projekt #Samovrava