Shakespearovu hru „Dvaja páni z Verony“ si môžete vychutnať na nádvorí Bratislavského hradu.

wshakespeare.sk

Letné Shakespearovské slávnosti vám aj tento rok prinesú výkvet tvorby tohto významného anglického spisovateľa, dramatika a herca. Už dnes si môžete na hradnom nádvorí pozrieť komédiu „Dvaja páni z Verony“.

Aj keď sa jedná o jednu z prvých hier autora, naplno v nej ukázal svoj komediálny, ale aj básnický talent. Hra má síce klasickú zápletku v stavbe dramatického textu, ale ponúka inscenátorom rôzne možnosti pri spracovaní diela. Cítiť v nej dozvuky comedie del arte a režisér posilnil práve túto stránku pri inscenovaní textu. LSS sa k inscenácii vracajú v obnovenom naštudovaní po piatich rokoch, vychádzajúc z režijného konceptu Petra Mankoveckého. Comedia del art bola známa silnou hereckou remeselnosťou.

Každý herec bol okrem herectva zdatný aj v ďaľších umeleckých profesiách, ktoré vyšli z divadla a dnes existujú ako samostatné javiskové tvary. Spev, ktorý nesmel chýbať v žiadnej inscenácii, klaunské sólo výstupy – dnes stand up comedy, akrobatické čísla – dnes veľmi uznavaná novodobá, cirkusová forma divadla. A práve všetky tieto požiadavky reflektuje aj naše herecké obsadenie. Kostelný dokonalý klaun, Kovaľ , Kráľ a Tomáš Matonoha – výborní hudobníci, Norisová a Švidranová skvelé speváčky, Sakálová milovníčka jógy a pohybovo zdatná aj našich plánovaných cirkusových čísel.

Bude to inscenácia plná živej hudby v podaní šarmatnej dámskej kapely, javiskového pohybu a inteligentnej zábavy vďaka nekonečným eskapádam ľstivých sluhov a ich zamilovaných pánov.


Letné shakespearovské slávnosti Slovensko

OSOBY A OBSADENIE:

VOJVODA, Silviin otec: Tomáš Matonoha
VALENTÍN: Ondrej Kovaľ
PROTEUS: Milo Kráľ
TURIO, Valentínov komický súper: Cyril Drozda
JÚLIA, Proteova milá: Zuzana Norisová
SILVIA, Valentínova milá: Eva Sakálová
LUCETTA, Júliina komorná: Barbora Švidraňová
FRČKO, klaun, Valentínov sluha: Otto Culka
PODPICH, klaun, Proteov sluha: Ľuboš Kostelný
POZOR: Tomáš Grega
KRČMÁRKA: Barbora Švidraňová
ZBOJNÍČKY, KAPELA: Marcela Cmorejová, Emma Kakárová, Terézia Hulková, Magdaléna Hianiková

Viac o téme: #dvajapanizverony #komédia #letneshakespearovskeslavnosti #LSS #Shakespeare