Clarinet Factory lákajú na koncerty novým videom Než zavoláš

Mgr. Adriána Čahojová, SUPRAPHON a. s.

I keď počas lockdownov nebolo možné hrať, Clarinet Factory flintu do žita nehodili. Naopak. Nelenili, pracovali na hudbe k animovanému filmu Night Watch, v špeciálnej digitálnej reedícii pripomenuli spoločný album s Janou Koubkovou Tenerife Blues a Vojta Nýdl si navyše stihol „strihnúť“ i sólový album Dítě z větru (na ktorom Clarinet Factory zahosťovali tiež).

Teraz, keď už situácia konečne praje i živému hraniu, medzinárodne oceňovaný ansámbel pripravuje hneď niekoľko koncertov, v rámci ktorých predstaví svoju vlaňajšiu novinku Pipers. Na vystúpenia láka fanúšikov novým klipom Než zavoláš, ktorý má na svedomí popredná česká vizuálna umelkyňa VJ Deja.

„Clarinet Factory kladú dôraz i na vizuálnu stránku koncertov. Ak to koncertný priestor čo i len trochu dovoľuje, ‚vozia‘ so sebou svojho dvorného VJe – video umelca Jindřicha Trapla, ktorý sprevádza ich hudbu projekciami. Doba covidová kartu obrátila a stalo sa, že tentokrát si do svojho priestoru klarinetistov ‚doviezol‘ Jindřich Trapl. Ako fyzicky – do štúdia Xlab, tak i virtuálne – vo vzájomnej spolupráci sme zasadili Clarinet Factory priamo do surrealistických projekcií a s pomocou najnovších technológií tak vznikol pre diváka nový zážitok, ktorý stiera rozdiely medzi videomappingom a virtuálnou realitou,“ vysvetľuje Daniela Denešová alias VJ Deja koncept nového klipu k songu Než zavoláš.

Ten je prvým zo série troch videí ku skladbám z nového albumu Pipers, ktoré súbor postupne zverejní na svojom YouTube kanáli v nadchádzajúcich týždňoch. Načasovanie premiéry prvého z nich je pomyselnou hudobnou „ochutnávkou“ pred sériou letných koncertov Clarinet Factory, ktorá vyvrcholí 21. augusta koncertom na festivale Terras Sem Sombra v Portugalsku.

Typický a nezameniteľný sound Clarinet Factory tentokrát okorení svojou citlivou elektronikou hudobný hosť Milan Cimfe. „Spoločne s Milanom sme sa pred koncertmi zatvorili do štúdia a z klarinetov vysamplovali nové zvuky, ktorými nakŕmime rôzne mašinky a jednotlivé skladby tak zaznejú v nových aranžmánoch. Rozhodne je na čo sa tešiť,“ pozývajú na koncerty členovia Clarinet Factory. Viac info fanúšikovia nájdu na Facebooku a Instagrame zoskupenia.


Supraphon (v mene spoločnosti SUPRAPHON a.s.); Muserk Rights Management

Letné koncerty Clarinet Factory
14. 7., Praha – Skautský institut
16.7., Ostrava – Czech Music Crossroads
23. 7. Příbram – Lesní divadlo
24. 7., Velké Losiny – Klášterní hudební slavnosti
25. 7., Heřmanův Městec – Zámecká zahrada
30. 7., Náměšť n/Oslavou – Folkové prázdniny
21. 8., Terras Sem Sombra (Portugalsko)

Viac o téme: #clarinetfactory #nightwatch #novinka #singel #tenerifeblues #videoklip