Na Rock for People Hope sa odehrá celosvetová premiéra: Inovatívny stage bude vďaka českým vývojárom poháňaný vodíkom.

Anna Mašátová

Vôbec prvým festivalom na svete, ktorý bude vodíkom poháňať jednu zo scén, sa stane nadchádzajúci Rock for People Hope. Postará sa o to vodíkový generátor H2BASE. Za vývojom tejto čistej ekologickej technológie stoja českí inžinieri zo spoločnosti Devinn. Festival sa v novom a prívetivejším areáiu na letisku v Hradci Králové odohrá 13. – 14. augusta 2021.

Príznačne bude H2BASE poháňať O CO2 IDE stage, powered by H2BASE, na ktorej sa počas dvoch dní vystriedajú zhruba dve desiatky špičkových umelcov, rečníkov a ďalších kreatívnych osobností. Prepája ich dôraz na inovácie, posúvanie hraníc odborov, v ktorých pôsobia, alebo záujem o životné prostredie. Medzi chystané témy patria aj obnoviteľné energie a energetická sebestačnosť, ku ktorej vodíkové pohony ako H2BASE zásadne prispievajú. O filmové projekcie sa postará tím Aerofilms, hudobnú produkciu zabezpečia kapely PSH a Vanessa.

„Sme nadšení tým, že sa tím Devinn rozhodol H2BASE uviesť do oficiálneho prevádzky práve na Rock for People Hope. Pre náš festival aj ďalšie hudobné, kultúrne a spoločenské podujatia sa tým otvára úplne nová kapitola. Tento český patent má oprávnene svetové ambície. Ostatne, prístup festivalov k obnoviteľným energiám a ďalším klimatickým opatreniam rieši čoraz viac manažmentov kapiel. Často sa rozhodujú práve na základe týchto aspektov,“ hovorí Michal Thomes, riaditeľ Rock for People.

Zapojenie vodíkového generátora do prevádzky festivalu je hlavnou tohtoročnej aktivitou potvrdzujúce zodpovedný prístup Rock for People k životnému prostrediu i väčšiemu komfortu návštevníkov. Zariadenie, za ktorým stojí česká vývojárska firma Devinn, totiž vďaka palivovému článku premieňa vodík pri zlúčení s kyslíkom na vodu za vzniku veľkého množstva elektrickej i tepelnej energie. Jediným odpadom tejto reakcie je destilovaná voda.

Elektrina z vodíkového generátora bola využitá v rámci niekoľkých akcií – brnenskou konferenciou architektov počnúc, oblasťami južnej Moravy postihnutými tornádom končiac. Svoje uplatnenie si zariadenie nachádza ako primárny zdroj energie pre kultúrne eventy, ale aj ako záložný zdroj v prípade výpadkov energie zo siete. Hudobný festival ale bude zariadenie napájať prvýkrát – a ide o premiéru nielen pre H2BASE, ale aj pre celý svet.

„Rock for People je prvým festivalom na svete, ktorý bude napájať vodík a pre nás je presne toto smer, ktorým by sa v kultúre malo ísť. O obrovskom potenciáli vodíka nie sme presvedčení len my – vsádza na neho rad svetových automobiliek, ale aj veľké štáty ako Nemecko či Japonsko. Tie stavia vodíkové čerpacie stanice po desiatkach za rok. Česko má teraz šancu byť súčasťou svetového trhu vodíkovej energetiky – alebo zaspíme celosvetový trend a vodíkovej technológie budeme draho nakupovať zo Západu. Práve tomu sa chceme v Devinn vyhnúť, a preto to celé robíme,“ popisuje zakladateľ a CEO spoločnosti Devinn Luboš Hajský.

Po svojom prvom uvedení sa vodíkový generátor H2BASE stane neoddeliteľnou súčasťou produkcie Rock for People. Sprevádzať bude tím aj na zahraničné konferencie a stretnutia s promotérov a usporiadateľmi. „V ďalších rokoch by tak mohlo mať Česko svoje zastúpenie na najvýznamnejších európskych a snáď aj svetových festivaloch,“ dopĺňa Michal Thomes, ktorý spoločne s vývojármi Devinn predstaví inovačnú technológiu zástupcom mesta, kraja a ďalších organizácií. Atraktívne pojaté exkurzie sú v pláne aj pre návštevníkov Rock for People Hope.

Spomínaná O CO2 IDE stage, powered by H2BASE ponúkne prémiový program, v ktorom sa kultúra prepája so spoločenskými odbory, vedou a technológiami. Panelové diskusie a moderované rozhovory doplní tanečné vystúpenie alebo stand-up comedy. K najvýraznejším hosťom budú patriť hudobník a tanečník Ben Cristovao, vedec a zástanca obnoviteľných energií Paul Schurink, bývalý minister životného prostredia Martin Bursík, predné novinár a komentátor Jindřich Šidlo, Jakub Zamouřil z platformy Faktaoklimatu.cz alebo Jan Freidinger z Greenpeace.

Program doplní aj prezentácia aktivity DofE zameranie na kvalitné voľnočasové aktivity mladých ľudia alebo nezisková organizácia Loon úspešne upozorňujúci na nutnosť prevencie zhubných ochorení.

Na festival sa vracia aj zóna vyhradená pre aktívne združenia a spolky z oblasti ľudských práv a ochrany prírody. V roku 2011 oslávilo Greenpeace práve na festivale RFP 20 rokov svojho pôsobenia v Česku. Tento rok, pri príležitosti 30. výročia, sa vracia. Súčasťou ich stánku bude aj solárne zmrzlina, nabíjanie mobilov z obnoviteľných zdrojov, workshopy v recyklačnej dielni alebo fotokútik taktiež poháňaný obnoviteľnými zdrojmi.

Samotný festival tento rok investoval do rozšírenia ekologického programu. Ten sa týka dizajnu z recyklovaných materiálov, zálohovanie PET fliaš a téglikov, rozšírenie zberných miest na 13 druhov odpadu alebo zapojenie solárnych panelov. V predaji budú aj festivalové fľaše na točenou vodu. Bonusom sú novo vybudované hmyzie hotely.

 
Zodpovedný prístup sa propsal aj do gastro zóny, v ktorej návštevníci nájdu oveľa silnejšie zastúpenie rastlinných potravín. Naopak sa nestretnú s palmovým olejom alebo morskými rybami, ktoré nahradili tuzemské alternatívy od dodávateľov z Banskobystrického kraja. V tomto ohľade Rock for People aplikuje v spolupráci s lokálnymi partnermi, ako Hradecké služby, aj prvky cirkulární ekonomiky. Dvojdňový vstupenky na Rock for People Hope zakúpite v predajnej sieti GoOut za 1490 Sk, držiteľom je garantované 100% vrátenie vstupného v prípade zrušenia podujatia.

Viac o téme: #festival #H2BASE #hradeckralove #rockforpeoplehope