Vychádza soundtrack filmu „Zátopek“ skladateľky a hudobníčky Beaty Hlavenkovej.

Anna Mašátová

 

26. august bude patriť Zátopkovi vo filme aj na vinyle. Do slovenských kín vstupuje film Davida Ondříčka „Zátopek“ a vychádza tiež soundtrack skladateľky, speváčky, pianistky, producentky a dvojnásobnej držiteľky Ceny Anděl, Beaty Hlavenkovej.

Zo soundtracku k filmu Zátopek zaznieva veľkoleposť orchestra, ale aj intimita klavírnej hry Hlavenkovej. K nahrávaniu boli prizvaní aj hostia – trumpetista Oskar Török a basista Rasťo Uhrík. Na výslednom zvuku štrnástich skladieb sa podieľajú motívy postáv alebo behu v určitých tempách – BPM – vychádzajúci z priemernej rýchlosti Zátopkovho behu, náznaky ľudovej melodiky, efektovo procesovaný zvuk, čistý klavír, orchester, hlas, sample a ich kombinácie. Príbeh sa na albume prelína v jemne odlišnej súslednosti ako vo filme. Motívy sú skrátené, predĺžené alebo spojené, aby fungovala celistvosť samotného soundtracku.

Všetky demá vznikali v štúdiu Czechmate Beaty Hlavenkovej, orchestrálne party potom nakrútila spolu s Core Orchestra pod vedením dirigentky Michaely Rosza Růžičkovej v hudobnom štúdiu Českej televízie, finálny mix spracoval zvukový majster Michal Pekárek a mastering albumu pripravil Matúš Godík.

„Práca to bola veľmi krásna, náročná, ale o to viac vzrušujúca. Bavilo ma dotýkať sa ľudových piesní, ktoré boli obľúbené u Emila a Dany, bavilo ma hudobne pracovať s tempom jeho behu, bavilo ma hľadať cestu hudobného vyjadrenia, ktoré pristane tomuto výnimočnému filmu. A dostať do sveta aj zlomok nášho hudobného dedičstva, rovnako ako nás vo svete reprezentuje Zátopkova osobnosť a úspechy. Tešilo ma pracovať so zvukmi, klavírom, sound dizajnom, orchestrom, triom a všetko kombinovať. Myslím, že odvaha je spoločnou niťou pre celý dej a postavy, rovnako tak ako pre tvorcov tohto filmu,“ hovorí Hlavenková.


Beata Hlavenková

Soundtrack Zátopek vychádza na LP i digitálne u českého vydavateľstva Minority Records. Limitovaná edícia obsahuje 180 gramový sýto červený vinyl a výpravný 16 stranový booklet s veľkoformátovými fotografiami z filmu. Obal albumu graficky spracovali Aleš Najbrt a Jakub Spurný zo Studia Najbrt. „Musím povedať, že som sa zamiloval do dokonalého vinylu k filmu Zátopek. Keď ma nikto nevidí, potajomky sa s ním doma maznám,“ dodáva režisér filmu, David Ondříček.

V rámci svetovej premiéry filmu Zátopek na MFF Karlovy Vary sa uskutoční 21. 8. koncert Beaty Hlavenkovej s Kapelou Snov v Dome ČT na Divadelnom námestí v Karlových Varoch, na ktorom bude slávnostne pokrstené LP s hudbou k filmu Zátopek.

Hlavenková je jednou z najvýraznejších českých muzikantiek s nezameniteľným nadžánrovým autorským rukopisom. Je držiteľkou dvoch Cien Anděl – za album Theodoros (2013) a ako Interpretka roku 2019. Je autorkou filmovej hudby k filmu Dukla 61, vydala päť sólových albumov, 29. októbra vychádza jej nový album Žijutě. Beata Hlavenková spolupracovala s radom tuzemských i zahraničných muzikantov, najdlhšie potom s Lenkou Dusilovou, s ktorou vytvorila projekty Eternal Seekers a Baromantiku. Skladá hudbu pre divadlo venuje sa aj tvorbe pre deti či mentoringu alebo pedagogickej činnosti na NYU v Prahe.

Viac o téme: #beatahlavenkova #CD #soundtrack #Zátopek