Luboš Pospíšil vydáva sólo album Poesis Beat v sprievode rovnomenného klipu.

Mgr. Adriána Čahojová, SUPRAPHON a. s.

Luboš Pospíšil, beatový pesničkár s nezameniteľným vokálom, ktorý vlani oslávil sedemdesiatku LP reedíciou kultovky …a nestřílejte na milence, dokazuje, že mu na „staré kolená“ energia ani kreativita rozhodne nechýbajú. Naopak…

Na prelome augusta a septembra v Supraphone vyjde nový sólový album Poesis Beat. Luboš Pospíšil ho nahral spoločne so svojimi priateľmi, skvelými muzikantmi Liborom Mikešom Mikoškom (gitara), Petrom Vavříkom (basgitara) a Martinom Vajglom (bicie a klávesy). Do autorského procesu prispelo tiež množstvo Pospíšilových tradičných (a prvotriednych) textárov. Album s charakteristickým Pospíšilovým rukopisom uvádza klip k titulnej piesni Poesis Beat.

„Klip k Poesis Beat úzko súvisí s textom spisovateľa a básnika Jiřího Hájíčka. Moja prvá predstava smerovala k určitej pocte básnikom. Jiří Hájíček to rešpektoval a tému rozšíril na životný príbeh. Nežil som – ako sa hovorí – len rock and roll, ale najmä svoj poesis beat, teda poéziu s beatovou muzikou. Klip je čiernobiely, civilný. Odohráva sa v nočnej Kutnej Hore, ktorou prechádza tajomná postava básnika. Réžie sa ujal Milan Basel, ktorý ju – rovnako ako už pri množstve iných klipov – poňal vkusne a citlivo,“ komentuje Pospíšil svoju klipovú novinku.

Básnická metafora v klipe má zároveň širší presah, ktorý zahŕňa celý nový album i Pospíšilovu tvorbu ako takú. „Viac než sto rokov uplynulo od doby, kedy Guillaume Apollinaire s ďalšími básníkmi formovali základy modernej poézie. A práve toto obdobie, niekedy nazývané ‚poesis‘, ovplyvňuje vývoj poézie dodnes. Spojenie poézie a hudby (najmä beatovej) ma sprevádza celý môj hudobný život. C&K Vocal, villonovské balady, 5P, Kytice v divadle Semafor, 75 naspievaných poetických textov Pavla Šruta (od roku 2000 držiteľa ceny Jaroslava Seiferta)… To všetko je môj Poesis Beat,“ vysvetľuje jeden z doyenov českého rockového pesničkárstva v booklete albumu. Ten obsahuje jedenásť songov, ktoré kompletne zložil Luboš Pospíšil a svojimi textami ich doplnili jeho dvorní textári J. P. Lábus, P. Kadlec, P. Šrut, resp. text z jeho pozostalosti, a po novom tiež spisovateľ J. Hájíček.

Po hudobnej stránke je Poesis Beat pomyselným pestrofarebným dielom, pripomínajúcim rôzne podoby i polohy Pospíšilovej tvorby. „Baví ma – ako dramaturgicky, tak i autorsky – pohybovať sa na hranách žánrov. V Poesis Beat som jediným autorom hudby a uvedený žánrový rozptyl vnímam skôr ako inšpiráciu. Dovolím si jednu, možno trúfalú, otázku: Neboli to i štýlové strety, ktoré dotvárali jedinečnosť Davida Bowieho? Ja sa neusilujem o prísne ukotvenie v jednom žánri. Mohlo by to byť i nudné. A ako tvrdí klasik: ‚Zažiť nudu, to vadí.‘,“ vyznáva sa pesničkár, ktorý 6. septembra oslávi 71. narodeniny, ale i napriek sedmim krížikom na krku nudu vo svojom repertoári rozhodne nemá.


SUPRAPHON

Potvrdzuje to i rozsiahly plán koncertov, ktoré chystá do konca roka (koncerty). Nebudú medzi nimi chýbať z vlaňajška preložené oslavy sedemdesiatky s kapelou 5P a množstvom hostí, ktoré sa uskutočnia 27. a 28. septembra v pražskom Lucerna Music Bare, resp. 7. októbra v brnenskom Semilasse, séria sólových vystúpení i špeciálne stretnutie s muzikantmi, ktorí sa podieľali na albume Poesis Beat. Jeho live prevedenie bude podľa Pospíšilových slov rôzne, každopádne niektoré z piesní by mali zaznieť na všetkých pripravovaných koncertoch nezávisle na ich obsadení.

Viac o téme: #album #lubospospisil #novinka #poesisbeat