Už onedlho sa v Bratislave budú konať Dni majstrov ÚĽUV 2021.

Mgr. Martina Polakovičová

Festival Dni majstrov ÚĽUV už viac ako 30 rokov prináša do hlavného mesta ľudovú kultúru a remeslá zo všetkých regiónov Slovenska. Aj tohtoročný prvý septembrový víkend bude už tradične patriť tejto oblasti našej kultúry, v dôsledku protipandemických opatrení však v netradičnej podobe.

Začiatok septembra dá v hlavnom meste vyniknúť tomu najlepšiemu, čo slovenská ľudová remeselná tvorba ponúka. Zruční výrobcovia a majstri ponúknu návštevníkom najkvalitnejšie produkty, ktoré tvoria s dôrazom na tradíciu, techniky odovzdávané z generácie na generáciu a udržateľné prírodné materiály. Okrem predaja výrobkov budú taktiež predvádzať svoje zručnosti priamo pred návštevníkmi.

Medzi viac ako osemdesiatimi výrobcami zo všetkých kútov Slovenska si určite každý nájde toho svojho. Nebude chýbať hrnčiarstvo, výroba ľudových hudobných nástrojov, rezbárstvo, šperkárstvo, kováčstvo, drotárstvo či tkáčstvo. Starostlivosť o tradičnú ľudovú kultúru, ktorá je súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva, je pre ÚĽUV prioritou.

Vďaka festivalu Dni majstrov ÚĽUV šírime remeslo naprieč generáciami, uchovávame ho živé a prebúdzame oň záujem aj medzi najmladšími návštevníkmi. V ostatných rokoch poznačených pandémiou koronavírusu je zdravie návštevníkov a výrobcov pre nás na prvom mieste. Aj preto sme sa tento rok rozhodli pripraviť festival len v podobe predvádzania remesiel spojeného s predajom ľudových umeleckých výrobkov. Naším zámerom je eliminovať zhlukovanie sa návštevníkov, a práve z tohto dôvodu nebude súčasťou tohtoročného festivalu žiaden sprievodný kultúrny program.

V centre diania budú výrobcovia a predvádzanie výroby. Hviezdoslavovo námestie bude rozdelené na dve zóny (1. od historickej budovy Slovenského národného divadla po Strakovu ul., 2. od altánku po Rybné nám.) s kontrolovaným pohybom cez vstupné a výstupné brány. Vstup na podujatie bude umožnený v danom momente max. 1 000 návštevníkom nezávisle od toho, či boli očkovaní, testovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19.

Príďte sa aj vy nadýchnuť remesla 4. a 5. septembra 2021 na Hviezdoslavovo námestie v Bratislave.

Viac o téme: #Bratislava #festivaldnimajstrovuluv