Vychádza album Dýchej od Davida Stypka. Výnimočný hudobník a básnik spieva o nádeji.

Tomáš Karpel, Universal Music s.r.o.

Album Dýchej je zavŕšením pozoruhodnej a nenapodobniteľnej hudobnej cesty Davida Stypka. Charizmatický pesničkár zo severnej Moravy pripravil jedenásť autorských piesní, z ktorých srší nádej a chuť do života. Dokončili ho spevákovi spoluhráči a priatelia zo skupiny Bandjeez s producentom Martinom Ledvinom. Očakávaná novinka vychádza spoločne s videoklipom k piesni „Farmářům“ 3. septembra vo vydavateľstve SinglTon.

Tvorba Davida Stypka sa v posledných rokoch stala zjavením českej hudobnej scény. Za svoj druhý album neboj., ktorý vydal so skupinou Bandjeez v roku 2017, získal ocenenie Anděl v kategórii Sólový interpret roka. Predovšetkým si však úplne presvedčivým a nespochybniteľným spôsobom získal priazeň a rešpekt poslucháčov, odbornej kritiky, ale aj kolegov z brandže.

Nový album Dýchej vznikal tri roky. Stypka na ňom začal pracovať už v roku 2018 a neprestal ani potom, čo v roku 2019 ochorel. Naopak, niektoré skladby potom prepísal, aby viac odrážali jeho aktuálne životné rozpoloženie. „Ak predchádzajúci album neboj. bol o všemožných formách strachu, tak Dýchej je predovšetkým o nádeji,“ vravia členovia kapely Bandjeez – Matěj Drabina, Pavel Sotoniak a Maro Zeman. Práve oni spolu s producentom Martinom Ledvinom citlivo uchopili rozpracované piesne a dokončili ich tak, aby zostala zachovaná ich autentická atmosféra.

Pozitívnejšie vyznenie nahrávky potvrdzuje prvý singel „Farmářům“, ktorý bol v auguste uvedený do rádiového éteru. Stypka sa v odľahčenej milostnej piesni znovu predstavuje ako nezameniteľný autor a interpret s mimoriadnou dávkou talentu, citu a vkusu. Po naliehavých vzťahových výpovediach v „Dobré ráno, milá“ s hosťujúcou Ewou Farnou alebo v hĺbavej balade „Jericho“, tu spieva o láske s nadhľadom a nenútenou samozrejmosťou.

Rovnako aj ďalšie skladby vychádzajú z jeho osobitej poetiky, pre ktorú sú typické jedinečné básnické obraty a absencia prvoplánovosti. Vynikajú tak nádherné melódie s emotívnou interpretáciou jeho sýteho, mrazivého hlasu. „David bol nový archetyp umelca, samorast a originál, jeden z najväčších svojej generácie. Keď mi hral a spieval svoje nápady, vedel som, že je to úplne nové, čerstvé a objavné, ale pocitovo akoby som tie piesne dávno poznal,“ vraví producent Martin Ledvina a upozorňuje na to, že Stypkove texty majú mnoho významových rovín.

Svojimi vokálmi následne prispela aj Kateřina Marie Tichá.


UMG (v mene spoločnosti Universal Music s.r.o.)

Osobitú pozornosť si zaslúži aj obal novinky. Grafický návrh spracovali hudobníkovi priatelia – ostravskí výtvarníci Jan Kulich a Georgi Stojkov. „Odrazili sme sa od počúvania albumu Dýchej. Je to základná a potrebná životná funkcia ohraničená hviezdičkou ako dňom narodenia a krížikom ako dňom odchodu. To, čo je medzitým je jeden samostatný život, ktorý v prípade nášho loga spojuje úsmev. Myslím, že sa nám podarilo vytvoriť symbol života. Vo vnútri okrem toho fanúšikovia nájdu zadýchané sklá na fotkách všetkých hudobníkov,“ vysvetľujú tvorcovia. O fotografie sa postarali Tanasis Andoniadis, Darina Kubíková a Radek Drbohlav.

„Davidove pesničky zobrazujú život a svet okolo nás tak presvedčivo a emotívne, že je takmer isté, že stopa, ktorú zanechajú, je nezmazateľná. Je zázrak, že aj v dnešnej dobe sa nájdu originálni tvorcovia, ktorí držia svoj pomyselný palec na tepe doby. Nový album Dýchej to len potvrdzuje,“ zhŕňa Martin Červinka, kreatívny riaditeľ vydavateľstva SinglTon a Stypkov objaviteľ. Zároveň dodáva, že svojím rozpoznateľným rukopisom stihol rodák z obce Dobrá u Frýdku-Místku obohatiť aj nasledujúce albumy Vladimíra Mišíka a Beaty Hlavenkovej. Oba budú predstavené už túto zimu.

Nový album Davida Stypka a Bandjeez prirodzene nadväzuje na predošlé nahrávky Čaruj (2014) a neboj. (2017), a uzatvára tak pomyselnú trilógiu. Jeden z najočakávanejších domácich hudobných počinov tohto roka sa k poslucháčom dostáva dnes, 3. septembra.

Viac o téme: #album #Bandjeez #davidstypka #Dychej #novinka #skupina