Svetový čistiaci deň 2021: Poď s nami Zemi ukázať, že nám na nej záleží!

Veronika Repiská, UPRACME SLOVENSKO o.z.

Hnevá ťa, že v prírode vidíš odpad a čierne skládky? Nemôžeš sa pozerať na neporiadok vo svojom okolí? Zakopávaš o plastové fľaše, obaly a ďalší neporiadok, ktorý ľudia hodia na zem a nie do koša? Pridaj sa k nám počas Svetového čistiaceho dňa a spoločne ukážeme, ako sa o našu krajinu treba starať.

Ako to celé vzniklo
Myšlienka celonárodných upratovacích akcií vznikla pôvodne v roku 2008 v Estónsku, kedy hnutie Let’s Do It spoločne s 50 000 dobrovoľníkmi upratalo za jeden deň celú krajinu od nelegálnych skládok. Tento nápad si postupne prevzali krajiny takmer po celom svete a od roku 2018 sa organizuje tzv. „World Cleanup Day“ (slov. Svetový čistiaci deň), v rámci ktorého sa upratuje spoločne v jeden deň.

Vďaka pôsobeniu občianskeho združenia Upracme Slovensko v medzinárodnom hnutí Let’s Do It World sa naša krajina už štvrtý rok zapája do Svetového čistiaceho dňa. Počas uplynulých ročníkov upratovaní spojilo sily viac ako 14000 dobrovoľníkov, ktorí vyzbierali dokopy približne 215 ton odpadu v 431 lokalitách Slovenska. Upratovania organizovali jednotlivci, občianske združenia, spolky, obce, mestá, firmy, školy a iné.

Ako sa môžeš zapojiť?
• Ako organizátor upratovania:
Registruj sa ako organizátor na našej webovej stránke a my ťa budeme kontaktovať s ďalšími krokmi. Po registrácii budeš môcť pridať svoje upratovanie.
• Ako dobrovoľník na upratovanie:
Registruj sa ako dobrovoľník na našej webovej stránke a my ťa budeme kontaktovať s ďalšími krokmi.
• Ako okoloidúci, ktorému záleží na životnom prostredí:
Choď na prechádzku okolo domu či do prírody a vyzbieraj do vreca/tašky odpadky, na ktoré narazíš. Môžeš ich odfotiť a zdieľať na sociálnych sieťach verejne s označením @UpracmeSlovensko #worldcleanupday.

Zoznam aktuálne nahlásených upratovaní po celom Slovensku nájdete tu:

Mapovanie skládok pred Svetovým čistiacim dňom
Okrem zapojenia sa do upratovania môžeš mapovať problémové oblasti prostredníctvom mobilnej aplikácie TrashOut, odkiaľ čerpáme dáta na organizovanie upratovaní. Pokiaľ chodíš pravidelne do prírody alebo vo svojom okolí vidíš odpad, ktorý tam nepatrí, nahlás ho cez TrashOut. Miesto odfotíš a aplikácia k nemu priradí GPS súradnice, teda presnú polohu. V TrashOut je už teraz nahlásených viac ako 7 tisíc skládok a znečistených miest na Slovensku.

COVID-19
Keďže sa pandemická situácia s covidom-19 začala opäť zhoršovať, prosíme, aby všetci organizátori a dobrovoľníci rešpektovali aktuálne platné protiepidemiologické opatrenia podľa covid automatu. Dodržiavajte rozostupy, používajte a rúška a dezinfekciu.

Viac o téme: #čistenie #skládky #smeti #svetovycistiaciden2021 #upratovanie #zber