RTVS rozširuje národnostné vysielanie, okrem tradičných relácií pribudnú aj nové formáty.

Filip Púchovský, RTVS

RTVS od pondelka 20. septembra významne rozširuje televízne vysielanie pre národnostné menšiny žijúce na Slovensku. Pôvodný polhodinový blok bude rozšírený na celú hodinu. Vysielanie v 11-tich jazykoch pre 13 národnostných menšín nadväzuje na doterajšie formáty, mení sa však vysielací čas a pribudnú nové relácie. Nový blok národnostného vysielania ponúkne divákom každý pracovný deň v čase od 8.00 h do 9.00 h na Dvojke.

„V objeme vysielania RTVS je zvýšenie podielu národnostného vysielania malý krok, v živote národností je to však krok veľký, prakticky zdvojnásobujeme vysielanie. V tomto roku štartujeme prvú fázu schválenej Koncepcie národnostného vysielania, v druhej fáze, v roku 2022, pribudnú ďalšie programy pre národnosti,“ uviedol riaditeľ Sekcie národnostného vysielania Attila Lovász.

Pondelkové ráno bude patriť málopočetným národnostiam v polhodinových magazínoch a v novom programe z ponuky košického štúdia „Od prameňa“. Utorok, v podobnej štruktúre, bude venovaný Rusínom a Ukrajincom. V stredu a v piatok vysielame v maďarskom jazyku a okrem denných správ bude tradičný maďarský magazín Sme doma v stredu ráno doplnený o dynamický, a tiež už tradičný regionálny formát Laboda. V piatok s názvom Dobrý deň, Patria ponúkne Dvojka divákom hodinovú magazínovú reláciu v maďarčine, ktorá sa bude venovať spoločenským, hospodárskym a politickým témam. Vo štvrtok odvysiela RTVS Rómsky magazín, ktorý bude doplnený novým programom Romano Hero. V úvode rozšíreného národnostného vysielania odvysiela Dvojka publicistický dokument Pápež a Luník.

Okrem spomínaných publicistických formátov sa diváci raz za mesiac môžu tešiť aj na diskusné relácie zo spoločenského a politického života v maďarskom a rómskom jazyku – Fórum a Ahoj, Romale. Na budúci rok pribudne podobná diskusná relácia aj v rusínskom jazyku.

„Budúcoročný plán vysielania pre národnosti prispôsobíme, v súlade so zákonom, novým údajom zo sčítania ľudu,“ dopĺňa Attila Lovász.

 

 

Viac o téme: #menšiny #program #RTVS #vysielanie