Nórsky dobrodružný film „Útek cez hranice“ opisuje príbeh dvoch detí ponechané svojmu osudu.

Rodičia súrodencov Gerdy a Otta sú aktívni v nórskom hnutí odporu. Jedného dňa pred Vianocami roku 1942 ich zatknú a ich deti sú ponechané svojmu osudu. Zakrátko objavia v pivnici dve židovské deti, ktoré tam ich rodičia ukrývali. Je na nich, aby dokončili, čo ich rodičia začali a pomohli Sarah a Danielovi prekročiť hranice do neutrálneho Švédska. Nebude to však jednoduché…

Povedali o filme:
„Prekvapilo ma, že sa deťom najviac páčil film, ktorý nám pripomína dôležitosť uznania histórie, holokaust a zároveň vo mne vzbudzuje nádej, že táto generácia už nedopustí robiť chyby z minulosti. Myslím si, že rodičia detí, ktoré sa do Ceny mladého publika zapojili, môžu byť na ne právom hrdí“, povedala moderátorka online hlasovania o Cene mladého publika na Slovensku – Martina Mlichová z Asociácie slovenských filmových klubov – ktoré je organizované v spolupráci s Európskou filmovou akadémiou.

Biografia režisérky:
Johanne Helgeland – nórska režisérka. Má pedagogické vzdelanie. Pri filme začínala v roku 1997 ako asistentka produkcie mysteriózneho trileru Ostrov temnoty (Mørkets øy). Režírovala niekoľko krátkometrážnych filmov, hudobné videoklipy a reklamy. V roku 2014 režírovala štyri epizódy seriálu Kampen, ktorý získal cenu nemeckej nadácie Prix Jeunesse podporujúcej tvorbu pre mládež na celom svete. O rok neskôr režírovala šesť epizód zo seriálu Magické telo (Den magiske kroppen). Útek cez hranice (Flukten over grensen, 2020) je jej celovečerným debutom.

Vybrané ocenenia:
2020: Najlepší detský film a nominácia za najlepší scenár – nórske národné filmové ceny Amanda, Zlatý střevíček (črievička) za najlepší celovečerný film pre deti – 60. Zlín Film  Festival (Česko)
2021: Cena mladého publika – Európske filmové ceny; Najlepší hraný celovečerný film – Festival židovských filmov Seattle (USA).

Viac o téme: #kino #premieryvkinach #utekcezhranice