Prvou premiérou Divadla Aréna v priestoroch DPOH bude svetoznámy muzikál LAZARUS

Ing. Ján Lukáč, Divadlo Aréna

Prvou premiérou Divadla Aréna v sezóne 2021/2022 a zároveň prvou premiérou v priestoroch DPOH, kde bude dočasne hrávať počas prebiehajúcej rekonštrukcie budovy divadla, bude svetoznámy muzikál LAZARUS – posledné dielo hudobného velikána Davida Bowieho, ktoré malo svetovú premiéru na Broadwayi v decembri 2015, len mesiac pred jeho smrťou, čím sa toto dielo stalo jeho mementom.

Muzikál Lazarus nadväzuje na nezávislý sci-fi film Man who fell to Earth (Muž, ktorý spadol na Zem), režiséra Nicolasa Roega z roku 1976, kde vtedy mladý Bowie stvárnil hlavnú postavu mimozemšťana, ktorý prišiel na Zem hľadať zdroj vody, pretože jeho domovská planéta už o všetku vodu prišla. Ľudia ho odhalili, mučili, robili na ňom pokusy a zabránili mu v návrate domov. Zničený a depresívny Thomas Jerome Newton ostáva uväznený na Zemi, preberie na seba všetky civilizačné a deštruktívne vlastnosti ľudí, žije ďalej svoj osamelý život a utápa sa v alkohole.

Príbeh Lazarusa začína o štyridsať rokov neskôr, kde vidíme hlavnú postavu ďalej sedieť a prokrastinovať vo svojom New Yorskom byte, osamoteného a utápajúceho sa v gine.

Ako delirické vízie sa mu v byte zhmotňujú ďalšie postavy, mladučké a čisté dievča, ktoré sa snaží dať mu nádej a silu vymaniť sa zo svojho bezcieľneho stavu, no aj diabolský Valentín, metaforická postava zabíjača šťastia a lásky. Obaja hrajú akýsi súboj o jeho dušu. Na jednej strane nádej postaviť raketu a vrátiť sa domov, do vesmíru, k rodine. Na druhej strane všetkého sa vzdať a s nenávisťou k ľuďom zahubiť všetku lásku, dobro a nakoniec zničiť celú planétu Zem. V príbehu sa objavujú ďalšie postavy, ktoré Newton na svojej ceste ku koncu stretáva a vzájomne sa ovplyvňujú. Newton, v stvárnení Roberta Rotha sa dá samozrejme brať aj ako metafora človeka, ktorý sa cíti osamelý, cudzinec medzi vlastnými, človek, ktorého nechápe spoločnosť a vystrčí ho na okraj. Príbeh nejedného nepochopeného génia, vedca, filozofa, umelca o tom, ako si nevážime a nerešpektujeme veci, ktorým nerozumieme.

Muzikál Lazarus sa stal hitom svetových scén a divákov vyhľadávajúcich divadlo, ktoré prepája činohru s hudobným žánrom. Bol premiérovo uvedený na off-Broadway spoločnosťou New York Theatre Workshop dňa 7.12.2015. Umelecký riaditeľ je Jim Nicola, výkonný riaditeľ Jeremy Blocker.

TVORCOVIA:
Réžia: Marián Amsler
Preklad: Mário Drgoňa
Dramaturgia: Jana Slouková, Saša Sarvašová
Scéna: Juraj Kuchárek
Kostýmy: Eva Jiřikovská
Pôvodné inštrumentácie a aranžmán: Henry Hey
Hudobné naštudovanie: Ján Cibula
Hlasová pedagogička: Eva Banci
Pohybová spolupráca: Stanislava Vlčeková
Projekcie: František Pecháček

OSOBY A OBSADENIE:
Thomas Jerome Newton – Robert Roth
Elly, jeho asistentka – Edita Koprivčević Borsová
Dievča – Lenka Libjaková
Valentín – Dávid Uzsák
Zach – Tomáš Pokorný
Michael / Ben – Erik Žibek
Maemi / Japonka – Sára Polyáková
Tínedžerka 1 – Michaela Trokanová
Tínedžerka 2 – Alexandra Lukáčová

Živá kapela pod vedením Jána Cibulu:
Branislav Novotný (bicie), Filip Kúdela (basgitara), Rastislav Sumega (gitara), Ján Slezák (saxofón), Tomislav Koprivčević (trombón), Ján Cibula (klávesové nástroje)

Viac o téme: #divadloarena #Lazarus #muzikál #robertroth