Nitrianska galéria už spustila svoju tretiu online expozíciu „O psíčkovi a mačičke“.

kolektiv Nitrianskej galerie

Aj vďaka pandemickej dobe sme si v galérii uvedomili, že online priestor je plný nekonečných možností prezentácie, zhodnotenia a popularizácie zbierkových predmetov, ktoré sú uchovávané v depozitároch verejnej zbierky umenia Nitrianskej galérie. V poradí tretia online expozícia vychádza zo surrealizmu, okúzlenia, hravosti či nekompatibility, s ktorými sa ako jedinci stretávame v prežívaní života.

Spôsob Čapkovho myslenia a rôzne inotaje rozprávky nás priviedli k asociatívnemu parafrázovaniu tohto príbehu za pomoci vybraných diel od Karola Barona a Ladislava Gudernu, ktoré sa nachádzajú v zbierkach Nitrianskej galérie.

Psíček a mačička žijúci v surreálne autentickej krajine Matúša Maťátka a Mladého psa zažívajú rôzne kolízie a situácie s rôznymi fantastickými tvormi – bytosťami/mutantmi Karola Barona a Ladislava Gudernu. V expozícii sa deň mení na noc, z mačičky sa stáva psíček a naopak, ich potravou sú farebné vznášajúce sa granuly/cukríky, ktoré reagujú na dotyk/pozornosť online návštevníka.

„O psíčkovi a mačičke“ je pokusom zaktivizovať myslenie jej návštevníka. Prebudiť myšlienky, senzitivitu, sebareflexiu či rôzne emócie. Nie je len vybudovanou ilúziou imaginárneho surrealistického príbehu z rozprávky. Expozícia je preťatá prácou tvorcov, ktorí vedeli, že rozmanitosť krásy života je postavená väčšinou na nie jednoduchých riešeniach, lebo aj keď sme obmedzení, „maličkí“ ľudia, vstupujeme do sveta veľkého a naopak. A niekedy je tou najväčšou výzvou života – v prekračovaní sveta – použiť vlastný rozum. Táto online kolekcia vznikla pri príležitosti 100. výročia narodenia umelca Ladislava Gudernu a je postavená na asociáciách, tvorivých predstavách o slobodných tokoch myšlienkových prúdov ľudí (umelcov a návštevníkov).

Karol Baron (13. 9. 1939, Levoča – 29. 2. 2004, Paríž) študoval na VŠVU na oddelení maľby a gobelínu u prof. Dezidera Millyho a Petra Matejku (1963 – 1969). Patril k československej surrealistickej skupine (spolu s Jurajom Mojžišom a Albertom Marenčinom), ktorá pôsobila tajne. Od roku 1995 pedagogicky pôsobil na UKF v Nitre. Zanechal po sebe veľmi bohaté a výnimočné dielo popretkávané dialógom s históriou, mystikou, astrológiou, filozofiou a humorom.

Ladislav Guderna (1. 6. 1921, Nitra – 6. 10. 1999, Vancouver) navštevoval večerné kurzy prof. Ľ. Fullu na ŠUR-ke. Po zavretí školy (1938) začal navštevovať súkromnú maliarsku školu Maximiliána Schurmanna, neskôr škola prešla pod SVŠT; Guderna bol zaradený na oddelenie kreslenia a maľovania prof. Ján Mudrocha a Martina Benku. V roku 1942 bol zo školy z politických dôvodov vylúčený. Neskôr študoval na Akadémii výtvarných umení v Belehrade. Stal sa jedným z vedúcich členov Skupiny výtvarných umelcov 29. augusta, v Prahe bol členom spolku Mánes, neskôr SSVU. Počas života získal viaceré ocenenia za svoju tvorbu doma i v zahraničí. V roku 1968 na protest proti okupácii Československa emigroval do Kanady.

Josef Čapek (23. 3. 1887, Hronov – apríl 1945, koncentračný tábor Bergen-Belsen, Nemecko) študoval na Uměleckoprůmyslové škole v Prahe, neskôr aj na Clarossiho akadémii v Paríži. Poznáme ho ako všestranného umelca – výtvarníka, ilustrátora, karikaturistu, ale aj spisovateľa, novinára či dramatika, bojovníka proti fašizmu. Vymyslel slovo „robot“, ktoré neskôr vo svojom diele využil jeho mladší brat Karel Čapek. Josef zomrel v koncentračnom tábore krátko pred koncom vojny.

Matúš Maťátko (1984, Bratislava) vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, konkrétne voľnú grafiku a ilustráciu v ateliéri Dušana Kállaya. Ako všestranný výtvarník pracuje s rozmanitými umeleckými prvkami a okrem grafiky, sochárskej tvorby či maliarstva sa venuje aj ilustrácii. Nie sú mu cudzie veľkorozmerné diela a pracuje tiež s verejným priestorom. Za svoje dielo si vyslúžil niekoľko ocenení a vystavuje v rôznych častiach Slovenska i sveta.

Mladý pes/Ľubica Fandl Drangová (1988, Bratislava) je spoluzakladateľka a vedúca štúdia Mladý pes a podujatia Bratislava Game Jam. Študovala divadelný manažment na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a HUMAK v Turku (Fínsko). Miluje umenie a technológie i nové možnosti, ktoré spojenie týchto dvoch svetov prináša. To ju priviedlo k organizovaniu podujatí, ktoré skúmajú a podporujú prieniky týchto disciplín, ako aj k jej vlastnému bádaniu na poli interaktívnej grafiky.

Matej Fandl (1988, Bratislava) je programátor v štúdiu Mladý pes. Vyštudoval kognitívnu vedu na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK a na Viedenskej univerzite. Pracuje s umelou inteligenciou, prirodzenými používateľskými rozhraniami, multiagentovými modelmi a počítačovým videním. Je fanúšik neortodoxných programovacích jazykov, ako napr. všetky druhy lispov, Haskell, ako i open-source nástrojov – Godot engine.

Viac o téme: #expozícia #nitrianskagaleria #online #opsickoviamacicke