Bitka o Bratislavu 2021 sa uskutoční v Sade Janka Kráľa už v sobotu 2.10.

FB Bitka o Bratislavu 2021

2. októbra 2021 sa v bratislavskom Sade Janka Kráľa po šiestykrát uskutoční kultúrno-historický festival Bitka o Bratislavu. Vstup na podujatie je bezplatný.

Hlavnou časťou jeho programu bude rekonštrukcia vojenského stretu z obdobia prvej polovice 17. storočia zasadená do prostredia historického Uhorska. Ako vždy sa môžte tešiť na historický tábor, ukážky dobového života, ukážky regimentov, dobový sprievod cez Staré Mesto a samozrejme na Bitku o Bratislavu – rekonštrukciu barokového vojenského stretu z roku 1621. V tomto ročníku sa presunieme v čase do roku 1621 – pôjde o rekonštrukciu bitky, respektíve krátkeho obliehania, ktoré sa odohralo pred bránami mesta v auguste 1621.

Pred Uhorským korunovačným mestom už tretí rok za sebou rinčali zbrane – v roku 1619 ho prvýkrát dobylo vzbúrené sedmohradské knieža Gabriel Bethlen. Rok na to sa ho neúspešne pokúšalo získať cisárske vojsko. Na jar roku 1621 však prešporskí mešťania, unavení svojvôľou povstalcov, nepriateľom sami otvorili brány, preto sa Bethlen rozhodol mesto získať späť. Začiatkom augusta sa s pätnásťtisícovým vojskom pohol od Trnavy a mesto začal ostreľovať 14 delami. Obrancovia však útoky na hradby úspešne odrážali a po čase im dokonca pomohli cisárske oddiely, ktoré z výhodných pozícii spoza Dunaja začali ostreľovať obliehateľov. Bethlen sa napokon obliehania vzdal a so svojimi silami radšej vpadol na Moravu.

Podujatie bude prebiehať v režime OTP (očkovaní – testovaní – prekonaný covid-19), certifikáty budú kontrolované pri vstupoch do areálu. Vstup na podujatie je bezplatný.

Viac o téme: #bitkaobratislavu #Bratislava #podujatie #sadjankakrala