Skupina VIDIEK vydáva kompiláciu NAJVIDIEKOVATEJŠÍ, vychádza na 2CD a 2LP.

Renáta Tomášová, Warner Music CZ

Vo vydavateľstve OPUS vychádza prierezová kompilácia kultovej skupiny VIDIEK. Nový výber Vidiek Najvidiekovatejší zostavil stály spolupracovník vydavateľstva Opus Juraj Čurný, ktorý ju obohatil aj obsažným a zasväteným sprievodným textom.

Na titule sa nachádza to najlepšie, čo skupina počas svojej dlhej kariéry vytvorila. Nechýbajú aj dve bonusové novinky – „covidová“, na diaľku realizovaná nahrávka skladby Hrajte trúbky s Bobanom a Markom Markovičovcami a úplná novinka Dohodnime sa, ktorú pre skupinu vytvoril jej stály člen Richard Jajcay.

„Skupina Vidiek nezameniteľným spôsobom ovplyvnila dejiny slovenskej populárnej hudby od 80. rokov až po dnešok. Hoci jej najprapôvodnejší zakladatelia Ján Kuric a Oňo Tomčala vyrastali na punku, z Vidieka sa stala značka pesničkového rocku a popu zároveň. Táto značka bola navyše obohatená o skvelý imidž „chlapcov z dediny“, ktorý však nevznikol na základe marketingovej stratégie, ale vychádzal zo samotnej reality detstva a dospievania dvojice zakladateľov skupiny. Následne sa pridali basgitarista Kamil Grebeň a gitarista Richard Jajcay,“ píše Juraj Čurný v booklete. Toto kvarteto nadlho vytvorilo základnú zostavu, ku ktorej sa striedavo pridávali hráči na klávesové nástroje a najnovším prírastkom je Martin Klačanský, hráč na basgitaru, ktorý je od skupiny Vidiek len o rok starší.

Kuric, Jajcay, Grebeň tvoria hlavné autorské trio kapely, netreba ale zabudnúť na dôležitú úlohu textára Daniela Mikletiča, ktorý dodal Vidieku v začiatkoch jeho kariéry texty k prvým dvom prelomovým hitom (Vidiečan, Nechajte si ju). „Môj svet je vidiek“ je úvodný verš skladby, ktorá to všetko začala a viac-menej o všetkom rozhodla.

Za viac ako 33 rokov svojej existencie to kapela s nahrávacou aktivitou nikdy nepreháňala, doteraz jej vyšlo päť štúdiových albumov. Dôvodom bola aj forma jej fungovania, v rámci ktorej mala väčšina členov vždy aj iné zamestnanie. A pre historickú pamäť je dôležité nezabudnúť, že predchodcom Vidieku bola skupina Ventil RG, ktorá priniesla dve koncertné hitové istoty Fajčenie škodí zdraviu a Radšej budem dnes aktívny ako zajtra radioaktívny.

„Napriek tomu, že mi nevidno tvár, ale úplne inú časť tela, môžem všetkých ubezpečiť, že na fotke som naozaj ja,“ povedal Ján Kuric s humorom jemu vlastným k titulnej fotke albumu.

23 skvelých vidiekovských piesní vychádza v týchto dňoch na 2CD a začiatkom decembra sa objavia aj na vinylovom 2LP.

Skupina VIDIEK – Ján Kuric (sólový spev), Ondrej Tomčala (bicie nástroje), Richard Jajcay (gitary), Martin Klačanský (basová gitara), bývalí členovia: Kamil Grebeň (basová gitara), Peter Dobrota (klávesové nástroje), Peter Sojka (klávesové nástroje), Richard Kassák (klávesové nástroje).


WMG (v mene spoločnosti Opus) a spolky vlastníkov práv na hudbu (1)

Zoznam skladieb na 2CD/2LP:
CD1
01. VIDIEČAN
02. KEĎ JE 7 RÁNO ZAPNEM RÁDIO
03. ANGLICKÁ (THE EVENSONG)
04. RUDY & HILDA
05. NECHAJTE SI JU!
06. TISÍC DIVOV, MOŽNO AJ VIAC
07. NIE JE TO ĽAHKÉ
08. NÁMORNÍCKA
09. VIANOCE ’97
10. ČI OČI ČI SOMBREROS
11. SLOVENSKÝ TANEC
12. MÔŽEŠ ZÁVIDIEŤ

CD2
01. SEDÍM LEŽÍM
02. FAJČENIE ŠKODÍ ZDRAVIU
03. 15. RAJ
04. BLÁZON
05. FILM
06. ANJEL
07. NAČO PÔJDEM DOMOV
08. MILÁ
09. RÁDIOAKTÍVNY UDAVAČ
10. HRAJTE TRÚBKY
11. DOHODNIME SA

 

Viac o téme: #2CD #2LP #album #skupina #Vidiek #vidieknajvidiekovatejsi